fbpx

KRYSTYNA LYPKA-SZTARBAŁŁOKRYSTYNA LYPKA-SZTARBAŁŁO se je po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost v Varšavi usmerila v arhitekturno oblikovanje, scenografijo, modno oblikovanje in grafiko. Konec 80. let je odkrila področje otroške ilustracije in sledila prvotnemu navdušenju.

Leta 1989 je prejela prvo nagrado na VIII. bienalu Otroške umetnosti v Poznanu za ilustracije Collodijevega Ostržka. Od takrat se posveča predvsem ilustriranju otroških knjig, nič čudnega torej, da jih je ilustrirala že več kot 30. Njen poetičen slog, poln humorja in metaforike, odlično dopolnjuje tako klasične kot sodobne pravljice. Ilustrirala je tudi več šolskih učbenikov. Sodeluje z različnimi založniki in revijami. Je ustanoviteljica in predsednica Društva ilustratorjev pri Združenju poljskih umetnikov v Varšavi. Februarja 2014 je izdala prvo avtorsko slikanico Skrivnosti iz kopalnice pri založbi Ezop.

Prejela je številne nacionalne in mednarodne nagrade, med njimi so najpomembnejše: za ilustracije v knjigi Sanje, ki so odšle je prejela nagrado najlepša knjiga leta (2001), nagrado za oblikovanje poljske sekcije IBBY na natečaju Knjiga leta (2001), uvrščena je bila na častno listo IBBY 2002 (Basel) in prejela medaljo na bienalu ilustracije v Bratislavi BIB’01. Za knjigo Zemljevidi pripovedujejo (2010) je prejela nagrado korejskega ministrstva za kulturo. Leta 2011 se je uvrstila med finaliste za nagrado 4Picture books v Seulu. Za svoja prizadevanja pri razvoju otroške književnosti na Poljskem je prejela zlato značko (2004), ki jo podeljuje poljsko združenje založnikov, srebrno medaljo Gloria Artis ministrstva za kulturo (2006), medaljo poljske sekcije IBBY (2012) in pegaza za življenjske dosežke (2013).