Literarno-likovni natečaj2017/2018

Spet razpisujemo literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica, ki je razdeljen na pet stopenj. Za vsako je predvidena knjiga, po kateri učenci napišejo ustvarjalno-domišljijski spis. Najmlajši se preizkusijo v likovnem ustvarjanju.

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Slavko Pregl: Kraljična/Pošast. Ilustrirala: Kristina Krhin.

Vam je kdaj dolgčas? Si takrat predstavljate, da se spremenite v kakšnega junaka? Ali pa v strašno žival? Je že kdo razmišljal, da bi se spremenil v najlepšo rožo, ki raste samo v tropskih krajih? Slikanica Kraljična/Pošast pripoveduje zgodbici o punčki Varji in fantku Galu. Varja se lepega dne odloči, da bo postala kraljična, Gal pa, da se bo spremenil v pošast..

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Spremenila sem se v …

Screen Shot 2018-01-10 at 10.01.17

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Susanna Matiangeli: Učiteljica. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Poznamo velike in male učiteljice. Okrogle in vitke. Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke, pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste. Toda kaj se skriva znotraj učiteljic? Ta slikanica je zabaven in razposajen portret učiteljic. Pozorno jo preberite in poglejte – gotovo boste v njej našli tudi svojo.

NASLOV SPISA: Učiteljica je z nasmehom odprla vrata telovadnice …

Učiteljica naslovka

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Bono Bidari: Jaz, Elvis Riboldi, in kitajska restavracija. Prevedla Veronika Rot.

Elvisa, navihanega in radoživega fanta, za katerega se izkaže, da je hiperaktiven, smo že spoznali. Okolica ga zdaj bolje razume in mu pomaga (no, nekaterim se še vedno zdi preprosto nevzgojen in nemogoč). Ko je nekega dne Elvisu in njegovemu najboljšemu prijatelju Borisu izjemno dolgcajt (ja, prav ste prebrali), jima v roke pride listek z napisom Otvoritev kitajske restavracije Zmajev bes. Toda ali se v kitajski restavraciji dogaja kaj sumljivega?

NASLOV SPISA: Elvis in Boris v kuhinji kitajske restavracije

Elvis-in-kitajska-restavracija

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Dave Shelton: Deček in medved v čolnu. Prevedla: Sandra Baumgartner Naylor

Deček in medved v čolnu je zgodba, ki jo boste prebrali na mah in jo odložili z nasmehom. Zakaj? Ker je to ena najizvirnejših in najzabavnejših knjig, ki jih boste prebrali. V njej boste spoznali NEPREDVIDLJIVE anomalije, NENAVADNE zemljevide, NAJNEVARNEJŠE sendviče na svetu in še več. Veliko več. Kapitana medveda, ki ne ve, da imajo zvezde imena in da se je po njih mogoče orientirati, vendar se mu ideja vsekakor zdi občudovanja vredna. In dečka. Ki je – deček. Kadar je lačen, postane siten, ko odkrije skalo sredi morja, jo želi poimenovati po sebi. Neučakan je in včasih predrzen. Vabljeni na čudovito pustolovščino!

NASLOV SPISA: Z medvedom in papagajem v čolnu na pot okoli sveta

Decek-in-medved-v-colnu-izrez-600x852

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Edith Nesbit: Pet otrok in Peskodlak. Prevedel Milan Dekleva.

Peterica otrok (dva fanta, dve deklici in njihov mlajši bratec) na angleškem podeželju sredi drobcenega peska odkrije Peskodlaka, starodavno bitje z dragoceno sposobnostjo – lahko izpolnjuje želje! Otroci imajo kup izvrstnih domislic, prav vse pa vodijo v razburljive pustolovščine. Edina težava je, da izpolnjene želje ne trajajo večno in da običajno povzročijo tudi težave …

NASLOV SPISA: Peskodlak mi je izpolnil mojo skrito željo …

NASLOVNICA-Peskodlak-600x852

Mentorje prosimo, da iz vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja ter mentorja in kontaktnimi podatki (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole). Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Rok za oddajo prispevkov: 9.april 2017

Likovne izdelke ter izbrane spise (v treh izvodih) pošljite na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »Natečaj Naša mala knjižnica«.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com . Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali sodobnost@guest.arnes.si).