fbpx

Literarno-likovni natečaj2023/2024

Literarno-likovni natečaj 2023/2024 je v pripravi.

2022/2023

Ponovno razpisujemo literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica, ki je razdeljen na šest stopenj. Za vsako je predvidena knjiga, po kateri učenci napišejo ustvarjalno-domišljijski spis. Najmlajši se preizkusijo v likovnem ustvarjanju.

PRENESITE PDF RAZPISA

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Benas Bėrantas: Bavbav. Prevedel Klemen Pisk.

Predstavljaj si, da ti nekdo ponoči ukrade žogo in se jo odpraviš iskat v temen gozd. Kaj če jo je ukradel BAVBAV? Veveriček in vranček skleneta, da bosta izgubljeno žogo našla, pa čeprav bosta morala premagati BAVBAVA.

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Tako izgleda moj bavbav

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

BAVBAV-Naslovnica3

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Sinikka Nopola in Tiina Nopola: Zarja in Živa: Nabrita šolarka. Prevedla Julija Potrč Šavli.

Zarja je začela hoditi v prvi razred. Šolarji morajo sami lupiti krompir in si ne smejo vrtati po nosu, pove sestrici Živi. Mala malica, pomisli Živa, tudi ona bi lahko bila šolarka, biti ves dan sam doma je grozno dolgočasno. Nabrito dekletce ne okleva – z nenavadno ukano se bo namesto sestre udeležila ribolovnega izleta! Toda njenim vragolijam ni ne konca ne kraja, in ko zaradi rimarjenja ribam kmalu podivja ves razred, Živi grozi, da se bo skrivnost razkrila …

NASLOV SPISA: Moj prvi šolski izlet

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

ZARJA ŽIVA IN NABRITA ŠOLARKA - naslovnica

III. stopnja: 4. razred

Knjiga: Susanna Mattiangeli: Mina HB. Prevedla Dušanka Zabukovec.

V tem zvezku boste našli same zanimive reči! To so zapiski, osebne zadeve ter resnične in izmišljene zgodbe Mine HB. Med njimi boste naleteli na neprilagodljivo učiteljico Valentino in naporna preigravanja pred tablo, na skrivno življenje številk, nekaj polomljenih kopij in na simpatijo po imenu Jakob Ternar. Odkrili boste tudi kopico dokazov o prijateljstvu. Minin bratec v omari prepeva operne arije, mamo in očeta je žal hipnotiziral računalnik, Mina pa piše pisma sebi v prihodnost … Nujno branje za vse sošolke in sošolce ter njihove starše!

NASLOV SPISA: Pismo sebi v prihodnosti

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

MINA-HB-naslovnica

IV. stopnja: 5. razred

Knjiga: Petr Stančík: H2o in skrivna vodna misija. Prevedel Peter Svetina.

Zgodba odličnega češkega avtorja Petra Stančíka se osredotoča na vodo, ki daje življenje. Voda ima formulo H₂O, kar so tudi začetnice glavnih junakov, Huga, Huberta in Ofelije, ki se s pomočjo zmanjševalca in miniaturne podmornice odpravijo na različne konce vodovodne napeljave. Ste kdaj pomislili, da so ravno vodovodne cevi tiste, ki vodijo v vsak dom, v vsako tovarno in v vsako učilnico? V vsak še tako skrit kotiček sveta. Seveda zgodba ne bi bila tako napeta, če se v njej ne bi pojavil zlobni profesor Vulpes.

NASLOV SPISA: Naše popotovanje s podmornico po vodovodu

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

H2O naslovnica

V. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Bart Moeyaert: Bratje. Prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Knjiga miniaturnih zgodb Bratje vas bo popeljala v otroštvo, polno domislic in zvedavega raziskovanja sveta, majhnih lumparij in bratskih potegavščin, ob katerih pa je ves čas čutiti čudenje nad svetom in povezanost sedmih bratov. Ker so zgodbe kratke, bodo pritegnile bralce začetnike, in ker jih odlikujejo jezikovne vragolije, bodo v njih uživali tudi starejši, vse pa bosta navdušila toplina in humor.

NASLOV SPISA: Obisk kraljevskega botra

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

Bratje 139x215 NASLOVKA-RGB

VI. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Luigi Ballerini: Mira ve vse. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Ne tako daljna prihodnost. Ljudje živijo v pametnih domovih, obkroženi s pametnimi gospodinjskimi aparati, s pametnim pohištvom. Z veseljem nosijo komunikatorje, ki zavzeto zbirajo podatke o njihovem zdravju, počutju in razpoloženju, predvsem pa je prek komunikatorjev dostopna Mira. In Mira ve vse: kje je najboljša slaščičarna, katera pot do tja je najkrajša in kateri okus sladoleda je komu najbolj všeč. Mira ti zlahka izbere tudi idealnega partnerja. In Mira se nikoli ne zmoti. Svoboda je zgolj prividna, a le peščica ljudi ohranja trezen pogled, svoje znanje in razumevanje sveta pa krepijo – z vrhunsko literaturo. Pam, Tom, Vera in Aleks so najstniki s tipičnimi najstniškimi težavami, a so hkrati člani Fronte, ki načrtuje napad na Vlado …

NASLOV SPISA: Mira mi je izbrala prvi zmenek …

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

MIRA VE VSE - naslovnica

Mentorje prosimo, da z vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja in mentorja ter kontaktni podatki mentorja (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole). Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke in izbrane spise pošljite (v treh izvodih) do 11. aprila 2023 na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »Literarni natečaj«, ali na e-naslov sodobnost@guest.arnes.si.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 12 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com do 26. aprila 2023. Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali sodobnost@guest.arnes.si).

2021/2022

Ponovno razpisujemo literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica, ki je razdeljen na pet stopenj. Za vsako je predvidena knjiga, po kateri učenci napišejo ustvarjalno-domišljijski spis. Najmlajši se preizkusijo v likovnem ustvarjanju.

PRENESITE PDF RAZPISA

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Gülşah Yemen: Črta. Prevedla Alenka Urh.

Črte so res neverjetne! Samo pomisli, kaj vse lahko nastane iz njih: trikotniki, kvadrati in krogi. Notno črtovje in glasba v njem. Pa hiše, tigri in korneti za sladoled. Imaš papir in svinčnik? Odlično! Potegni črto, dve, tri … Le kaj bo nastalo?

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Iz črte je nastalo …

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

Črta

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Andreja Peklar: Tisoč ptic.

Kralj daljne dežele živi v palači, osamljen v njeni razkošni razsežnosti. Le petje ptic ga še ponese nad njene zidove in mu na obraz nariše nasmešek. Ko nekega večera zasliši prav posebno pesem, si zaželi, da bi jo poslušal noč in dan, dan za dnem. Zato ukaže rajčico ujeti in zapreti v kletko. Toda zaprta v kletki, ptica ne zapoje. Služabniki prinašajo nove in nove ptice, izdelajo novo kletko, še večjo, še lepšo, a vse zaman – ptice še vedno ne zapojejo. Kraljevo zadnje upanje je deček z obrobja mesta. Vse, kar ima, je kletka in v njej ptica, ki prelepo poje. Kaj je njegova skrivnost?

NASLOV SPISA: Ptica mi je na uho zapela skrivnost

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

Tisoč ptic

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Tamara Bakran: Rosica in Fazan ter druge pripovedke. Prevedel Vasja Bratina.

Tamara Bakran v svoji zbirki kratkih zgodb otrokom naslika pravljični svet, ki spodbuja igrivo otroško domišljijo. V zbirki se prepletajo sanje in resničnost, pravljični liki in resnične življenjske situacije. S pomočjo zgodb avtorica odpira tudi težave, ki so blizu današnjim otrokom; tako jim pomaga, da jih ozavestijo. V nekaterih zgodbah boste našli pravljične teme, kot so odnos med dobrim in zlim, pomen prijateljstva in zaupanja ter resnične sreče, druge pa vam bodo ponudile dobro mero resničnosti skozi sodobna vprašanja, kot so ločitev staršev, odtujenost in strah pred zavrnitvijo.

NASLOV SPISA: Na mizi imam medaljon Babušine praprababice

Knjigo lahko kupite TUKAJ

ROSICA-NASLOVNICA

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Stefan Boonen: Najdenka iz Puhljevega gozda. Prevedla Stana Aneželj.

Nekega dne na rečni breg pri Puhljevem gozdu naplavi deklico. S seboj ima samo rdeč kovček. Deklica je pozabila, kako ji je ime, zato ji vaščani rečejo Najdenka. Na bregu si postavi svojo kočico in stolp iz avtomobilskih gum. Toda prebivalci Puhljevega gozda menijo, da tako ne more živeti. Nekdo jo mora vzeti k sebi! Toda kdo? Veliki Juš? Doktor Hendrik? Pek z enajstimi sinovi? Kaj če za naplavljeno deklico ni mesta v tako prikupni vasici, kot je Puhljev gozd? Morda so z njo same težave? Spomnimo se samo kolobocije z medvedom iz Puhljevske hoste. Ali celotnega cirkusa, ko je hotel gospod Valjon postaviti zabaviščni park! In tudi tistega trenutka, ko je Najdenka preprosto izginila.

NASLOV SPISA: Gospod Valjon je ugrabil pekove sinove

Knjigo lahko kupite TUKAJ

Najdenka-iz-Publjevega-gozda

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Reeli Reinaus: Marij, magija in volkodlakinja Vera. Prevedla Julija Potrč Šavli.

Dvanajstletni Marij se z družino preseli v vas, kjer se sreča z govoricami o zakopanem zakladu, pa tudi o čudežnih sposobnostih nekaterih prebivalcev. Marijev brat Martin si hitro najde fantovsko družbo, medtem ko Marija bolj mika druženje z Vero, čeprav njuni sošolci pravijo, da je volkodlakinja. Marija vedno znova vleče v gozd, ki mu počasi razkriva svoje skrivnosti. Nekajkrat se znajde v nevarnosti, a se skoraj po čudežu reši, potem pa se v gozd odpravi Martin s prijateljema. Ko ga Marij in Vera najdeta, je že prepozno, a ker njegova duša še ni čisto zapustila telesa, ga Veri uspe priklicati nazaj. Toda s tem se poruši naravno ravnovesje: obiskovalcem gozda grozi smrtna nevarnost. Jih bosta Marij in Vera lahko obvarovala? In kaj se zgodi, ko bodo nenavadna bitja zapustila gozd in se znašla sredi vasi? Ali lahko Vera odkrije skrivnostno znanje, ki ji ga babica ni utegnila predati?

NASLOV SPISA: Gozdno bitje me je prosilo za pomoč

Knjigo lahko kupite TUKAJ

marij

Mentorje prosimo, da z vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja in mentorja ter kontaktni podatki mentorja (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole). Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke in izbrane spise pošljite (v treh izvodih) do 11. aprila 2022 na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »Literarni kolodvor« ali na e-naslov sodobnost@guest.arnes.si.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com do 25. aprila 2022. Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali sodobnost@guest.arnes.si).

2020/2021

Ponovno razpisujemo literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica, ki je razdeljen na pet stopenj. Za vsako je predvidena knjiga, po kateri učenci napišejo ustvarjalno-domišljijski spis. Najmlajši se preizkusijo v likovnem ustvarjanju.

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Susanna Mattiangeli: Kdo je Nino?. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Nino se ne pusti ujeti: mirno se igra skrivalnice, kmalu zatem pa v astronavtski obleki potuje po vesolju; skoraj ga že zgrabiš, on pa skoči v bazen in ga ne najdeš več. Kje je zdaj? Pri županu? Mogoče celo pri kraljici? Prav gotovo. Res ne veš, kaj vse je lahko otrok?

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Postal/-a sem …

Knjigo lahko kupite tukaj: https://www.sodobnost.com/izdelek/kdo-je-nino/

Kdo-je-Nino-NASLOVNICA

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Kęstutis Kasparavičius: Drhteči vitez. Prevedel Klemen Pisk.

Racman Racko skozi okno otožno strmi v zagrnjene zavese v hiši račke Kostanjevke. Ni lahko očarati srca ljubljene dame, zlasti če nisi lepotec. Potem pa napoči zima in reko v Račjem mestu prekrije bleščeči se led. Hej, račke in racmančki, pograbite drsalke in pohitite na drsališče! Pohiti tudi ti, Racko, morda se ti bo posrečilo pritegniti pozornost lepe Kostanjevke. Nič hudega, če ne znaš kakor veter švigati po ledu in nimaš lesketajočih se peresc, najpomembnejša vendar ni lepota, temveč dobro in plemenito srce.

NASLOV SPISA: Prvič na drsalkah

Knjigo lahko kupite tukaj: https://www.sodobnost.com/izdelek/drhteci-vitez/

Drhteči vitez - NASLOVNICA - izrez

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Stefan Boonen: Mamut. Prevedla Stana Anželj.

Ležal je v plitvi kotanji, z glavo na travi, eno uho obsijano z mesečino, in smrčal. Debel trebuh, majhen rep … Teo ga je lahko zavohal. Nenadoma je mamut zganil glavo.

Junak te zgodbe je TEODOR BOB PRINCEL PRVI. Teo ima tisoč pravic in dolžnosti. Ples, judo, matematika, nogomet, petje. Zna igrati klavir in se spozna na mamutove kakce. In ne samo to: Teo ve, kje leži pradavnina. Odbita in ganljiva zgodba o prijateljstvu in domišljiji.

NASLOV SPISA:  Moj izlet v pradavnino

Knjigo lahko kupite tukaj: https://www.sodobnost.com/izdelek/mamut/

Mamut

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Zoran Penevski: Sara in pozabljeni trg. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Sara in pozabljeni trg je izvirna in napeta zgodba z izjemnimi ilustracijami o deklici Sari, ki po čudežnih svetovih pozabljenega trga išče svojo babico. Ptič, ki si domišlja, da je maček, kustos muzeja pisalnih strojev, strašni Vodobradec in mojster delavnice za popravljanje otroštva so le nekateri nenavadni junaki sveta čudes, ki Sari bolj ali manj pomagajo pri iskanju. Meje med resničnostjo in sanjami izginjajo, Sarin svet se spreminja v odsev slutenj in pozabljenja, iskanje babice pa v zasledovanje nečesa globljega in bistvenega, kar opredeli Sarino otroštvo. Sledovi in vprašanja se množijo vse do srečanja s kraljico iz davnine – v izredno vznemirljivi in nepričakovani razrešitvi na zadnjih straneh knjige.

NASLOV SPISA: Na čudežnem trgu sem zagledal/-a novo trgovino

Knjigo lahko kupite tukaj: https://www.sodobnost.com/izdelek/sara-in-pozabljeni-trg/

Sara-in-pozabljeni-trg-naslovnica-low-brez-porezav

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Linn Skåber: Čez potok, ne čez most. Prevedla Marija Zlatnar Moe.

Norveška avtorica Linn Skåber je intervjuvala mlade in se v pogovorih dotaknila vseh mogočih tem, od aken do miru in izgube. Kaj je najboljše, ko si mlad? Kaj je najslabše? Kaj bi spremenili? Zakaj jih odrasli dušijo? Česa se bojijo? Iz njihovih odgovorov je Skåber ustvarila izvrstne zapise o teh čudovitih in hkrati brezupnih časih – o prehodu iz otroštva v odraslost, kakor ga doživljajo mladi.

NASLOV SPISA: Moja prijateljica se je izgubila v lajkih na Instagramu

Knjigo lahko kupite tukaj: https://www.sodobnost.com/izdelek/cez-potok-ne-cez-most/

ČEZ-POTOK-NE-ČEZ-MOST-NASLOVNICA-izrez

Mentorje prosimo, da z vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja in mentorja ter kontaktni podatki mentorja (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole). Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke in izbrane spise pošljite (v treh izvodih) do 9. aprila 2021 na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »Literarni kolodvor«.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com do 23. aprila 2021. Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali sodobnost@guest.arnes.si).

2019/2020

Spet razpisujemo literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica, ki je razdeljen na pet stopenj. Za vsako je predvidena knjiga, po kateri učenci napišejo ustvarjalno-domišljijski spis. Najmlajši se preizkusijo v likovnem ustvarjanju.

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Dita Zipfel: Pošastko. Prevedla Alexandra Natalie Zaleznik.

Pošastko je obupan. Skrbno si je izbral otroka, da bi živel pod njegovo posteljo in ga malo strašil. Pa kako se je trudil. Nabrusil zobe. Izdelal maske. Naježil kožuh. Glodal podboj, škripal z vrati in skrival igrače. Prhal je z nozdrvmi, napenjal jeklene mišice, pokal s kostmi. Grabil otroka za noge in mu izmikal odejo. In kaj se je zgodilo?

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: To je POŠASTKO izpod moje postelje!

pošastko

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Andreja Peklar: Luna in jaz.

Če imaš za prijateljico luno, ti ponoči nikoli ni dolgčas. Z njo se lahko igraš skrivalnice ali šteješ zvezde. Lahko gresta na dolg skrivnosten potep – s čolnom! In ko zaspiš, te čuva vso noč. Čeprav postane luna včasih tanka kot mišji repek, njeno prijateljstvo nikoli ne usahne.

Nagrada Kristine Brenkove 2019.

NASLOV SPISA: Z luno greva zvezde štet.

luna in jaz...

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Kęstutis Kasparavičius: Vrtnar Florjan. Prevedel Klemen Pisk.

Florjan je bil najboljši in najprijaznejši vrtnar v vsem Medvedjem kraljestvu. Nekega dne pa si je začel beliti glavo s tem, kako naj medvedji Kraljici izpolni posebno željo in ji prinese črno vrtnico. Kmalu se je izkazalo, da je njihovo gojenje povezano z obilico nenavadnih, srhljivih reči in skrivnosti, ki bi lahko za vekomaj spremenile mirno življenje v kraljestvu.

NASLOV SPISA:  Na mojem vrtu je zrasla črna vrtnica.

vrtnar florjan

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Jaume Copons in Liliana Fortuny: Prihaja g. Flat! Prevedla Veronika Rot.

Živijo! Sem Arne Orglar. Mogoče tega še ne veš, toda gotovo bova postala prijatelja. Še pred kratkim sem bil precej običajen otrok: hodil sem v šolo, izgubljal spise, pozabljal domače naloge, iz sestavin na pici sestavljal obraze … Toda tistega dne, ko sem spoznal gospoda Flata, se je vse spremenilo. Saj res, ti še ne veš, kdo je g. Flat! Naj ti povem le to, da je pošast (pravzaprav bolj pošastek). Od takrat, ko se je priselil v mojo sobo, je vse veliko bolj zanimivo. Svet je poln dogodivščin!

NASLOV SPISA: Z g. Flatom na lovu za pošastmi v šolski knjižnici

flat

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Kate DiCamillo: Čudežno potovanje Edwarda Tulana. Prevedel Jakob J. Kenda.

Edward Tulane je brezsrčen zajec, pravzaprav nečimrna porcelanasta lutka z bogato garderobo. Pripada desetletni deklici Abilen, ki ima zajca neizmerno rada. Toda Edwarda čakajo težave, ki ga bodo pripeljale do skrajnih meja vzdržljivosti. Začnejo se s tem, ko ga nesramni fantje med plovbo čez Atlantik iztrgajo iz Abileninih rok in ga vržejo v morje. Tukaj se Edwardovo potovanje začne. Pot ga bo vodila od morskega dna do nežnega objema ribičeve žene, od zavetja pri brezdomcu in njegovem psu do rok umirajoče deklice.

NASLOV SPISA: Ob smetnjaku sem zagledal porcelanastega zajca.

Čudežno potovanje Edwarda Tulana

Mentorje prosimo, da z vsake stopnje izberejo največ dva spisa. Na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja in mentorja ter kontaktni podatki (e-naslov in mobilna telefonska številka, razred, naziv in naslov šole). Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke ter izbrane spise (v treh izvodih) pošljite do 9. aprila 2020 na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče. Na ovojnico napišite »Za Likovno-literarni natečaj NMK«.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com do 19. aprila 2020. Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali sodobnost@guest.arnes.si).

2018/2019

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Susanna Matiangeli: Učiteljica. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Poznamo velike in male učiteljice. Okrogle in vitke. Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke, pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste. Toda kaj se skriva znotraj učiteljic? Ta slikanica je zabaven in razposajen portret učiteljic. Pozorno jo preberite in poglejte – gotovo boste v njej našli tudi svojo.

NASLOV IZDELKA: Učitelj/-ica sem in to je moj razred.

Učiteljica-naslovka

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Jan de Kinder: Se v gozdu bojiš, Veliki volk?. Prevedla Stana Anželj.

Mali in Veliki volk gresta raziskovat gozd. Veliki volk je ves zaskrbljen, saj povsod vidi nevarnost. Mali volk skuša očku vliti pogum in pred njim veselo odhlača na pot.

NASLOV SPISA: Z Malim volkom sem preživel noč v gozdu.

Se v gozdu bojiš - Veliki volk - Naslovnica izrez

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Alf Prøysen: Čajna ženička. Ilustriral Bjørn Berg. Prevedla Marija Zlatnar Moe.

Mala ženička ima skrivnost – tu in tam se nenapovedano zelo pomanjša, velika je le še kot čajna žlička. Takrat razume, kaj ji pripovedujejo živali, in ker je iznajdljiva in neustrašna, se zelo spretno spopade s težavami, ki jih prinese njena nova velikost. Le pomislite, kako velike so nenadoma borovnice, da o lisjaku, volku in medvedu sploh ne govorimo!

NASLOV SPISA:  Kaj je ta trušč?! Joj! Čajna ženička je zrasla visoko kot stolpnica.

Èajna ženièka - naslovnica.cdr

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Philip Ardagh: Strašni časi. Prevedla: Ana Barič Moder.

Če živiš v Groznem koncu z norim stricem Jožetom in s še bolj noro teto Noro, soočil pa si se že s kopico predvidenih, odštekanih, celo naravnost groznih dogodivščin, ti majhen poskok do Amerike, da bi tam preveril, kako potekajo družinski posli, ne bi smel vzbujati pretiranih skrbi. Tudi če te res spremlja (ne povsem) zaupanja vredna lejdi Cecilija Brejc. Nekaj nelagodja morda lahko občutiš, ko na krovu ladje s simpatičnim imenom Prevzetna pujsa opaziš starega  lopovskega znanca, za katerega na žalost sumiš, kaj naklepa …

NASLOV SPISA: Z ladjo Močni pogum Ediju na pomoč. 

Strašni časi

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Luigi Ballerini: Šifra 2.0. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Madar mi je povedala, da bodo posebej zame pripravili veličastno presenečenje. Pri štirinajstih letih prejmeš izkaznico in se pridružiš Ekipi, ta trenutek je zelo pomemben. Rekla je, da je svečan. Zdaj vem, kje sem: presenečenje se je že začelo. To bo najsrečnejši dan v mojem življenju.

Toda ko Nič dočaka svoj štirinajsti rojstni dan, nič ni tako, kot si je zamišljal. Presenečenja se vrstijo in zdi se, da ga temeljito urjenje na vse to ni pripravilo … Sneg je resničen in mraz je resničen in lakota je resnična. In velikanski zaslon, za katerim vidi kopico slaščic, ne deluje. V kakšnem čudnem svetu se je znašel? In kdo sploh je, deček po imenu Nič?

NASLOV SPISA: Vrata so se odprla, vstopil sem v novi svet.

Šifra 2.0

2017/2018

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Slavko Pregl: Kraljična/Pošast. Ilustrirala: Kristina Krhin.

Vam je kdaj dolgčas? Si takrat predstavljate, da se spremenite v kakšnega junaka? Ali pa v strašno žival? Je že kdo razmišljal, da bi se spremenil v najlepšo rožo, ki raste samo v tropskih krajih? Slikanica Kraljična/Pošast pripoveduje zgodbici o punčki Varji in fantku Galu. Varja se lepega dne odloči, da bo postala kraljična, Gal pa, da se bo spremenil v pošast..

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Spremenila sem se v …

Screen Shot 2018-01-10 at 10.01.17

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Susanna Matiangeli: Učiteljica. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Poznamo velike in male učiteljice. Okrogle in vitke. Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke, pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste. Toda kaj se skriva znotraj učiteljic? Ta slikanica je zabaven in razposajen portret učiteljic. Pozorno jo preberite in poglejte – gotovo boste v njej našli tudi svojo.

NASLOV SPISA: Učiteljica je z nasmehom odprla vrata telovadnice …

Učiteljica naslovka

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Bono Bidari: Jaz, Elvis Riboldi, in kitajska restavracija. Prevedla Veronika Rot.

Elvisa, navihanega in radoživega fanta, za katerega se izkaže, da je hiperaktiven, smo že spoznali. Okolica ga zdaj bolje razume in mu pomaga (no, nekaterim se še vedno zdi preprosto nevzgojen in nemogoč). Ko je nekega dne Elvisu in njegovemu najboljšemu prijatelju Borisu izjemno dolgcajt (ja, prav ste prebrali), jima v roke pride listek z napisom Otvoritev kitajske restavracije Zmajev bes. Toda ali se v kitajski restavraciji dogaja kaj sumljivega?

NASLOV SPISA: Elvis in Boris v kuhinji kitajske restavracije

Elvis-in-kitajska-restavracija

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Dave Shelton: Deček in medved v čolnu. Prevedla: Sandra Baumgartner Naylor

Deček in medved v čolnu je zgodba, ki jo boste prebrali na mah in jo odložili z nasmehom. Zakaj? Ker je to ena najizvirnejših in najzabavnejših knjig, ki jih boste prebrali. V njej boste spoznali NEPREDVIDLJIVE anomalije, NENAVADNE zemljevide, NAJNEVARNEJŠE sendviče na svetu in še več. Veliko več. Kapitana medveda, ki ne ve, da imajo zvezde imena in da se je po njih mogoče orientirati, vendar se mu ideja vsekakor zdi občudovanja vredna. In dečka. Ki je – deček. Kadar je lačen, postane siten, ko odkrije skalo sredi morja, jo želi poimenovati po sebi. Neučakan je in včasih predrzen. Vabljeni na čudovito pustolovščino!

NASLOV SPISA: Z medvedom in papagajem v čolnu na pot okoli sveta

Decek-in-medved-v-colnu-izrez-600x852

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Edith Nesbit: Pet otrok in Peskodlak. Prevedel Milan Dekleva.

Peterica otrok (dva fanta, dve deklici in njihov mlajši bratec) na angleškem podeželju sredi drobcenega peska odkrije Peskodlaka, starodavno bitje z dragoceno sposobnostjo – lahko izpolnjuje želje! Otroci imajo kup izvrstnih domislic, prav vse pa vodijo v razburljive pustolovščine. Edina težava je, da izpolnjene želje ne trajajo večno in da običajno povzročijo tudi težave …

NASLOV SPISA: Peskodlak mi je izpolnil mojo skrito željo …

NASLOVNICA-Peskodlak-600x852