fbpx

Literarno-likovni natečaj2024/2025

Literarno-likovni natečaj je v izdelavi.

2023/2024

Ponovno razpisujemo literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica, ki je razdeljen na osem stopenj. Za vsako je predvidena knjiga, po kateri učenci napišejo ustvarjalno-domišljijski spis. Najmlajši se preizkusijo v likovnem ustvarjanju.

PRENESITE PDF NATEČAJA

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Piret Raud: Morje. Prevedla Julija Potrč Šavli.

Morje svojim ribicam vsak večer bere zgodbe za lahko noč. Lepo skrbi zanje, a ko so nagajivke nekega dne še posebej glasne, se morje odloči in nenadoma odide. Končno lahko ribice po mili volji uganjajo norčije! Toda kdo jim bo prebral zgodbo za lahko noč? Velik, lačen maček jim obljubi, da jim bo priskočil na pomoč – pod enim, strašnim pogojem …

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA:Čudežna bitja podvodnega sveta

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

MORJE - NASLOVNICA

II. stopnja: 2. razred

Knjiga: Biljana S. Crvenkovska: Nevidna hiša. Ilustriral Vane Kosturanov. Prevedel Aleš Mustar.

Deklica Kala je primorana v naglici zapustiti svoj dom. S starši se odpravi na dolgo, utrudljivo in strašljivo potovanje, ki mu ni konca. Kala ne razume, kaj se dogaja, posluša samo težke besede, ki si jih med seboj šepetajo odrasli. Ve le to, da pogreša babico, dedka, svoj dom in svojo najljubšo igračko – zajčka.

NASLOV SPISA: Če bi odšel/-a od doma, bi najbolj pogrešal/-a …

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

NEVIDNA HIŠA - NASLOVNICA

III. stopnja: 3. razred

Knjiga: Aino Havukainen in Sami Toivonen: Tine in Bine na vlaku. Prevedla Julija Potrč Šavli.

Tineta in Bineta je stric Tim povabil na obisk v Vrtivje in poslal jima je vozovnici za vlak. O, groza: le kaj je treba vzeti s sabo? Zajčico in rozine zagotovo. Kaj pa, če te na vlaku tišči lulat? Ali če se ti zahoče sladoleda? In kako naj človek najde pot iz jedilnega vagona nazaj do svojih sedežev?

NASLOV SPISA: Zabavna prigoda z mojega potovanja s Tinetom in Binetom

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

Tine in Bine na vlaku - NASLOVNICA

IV. stopnja: 4. razred

Susanna Mattiangeli: Mina HB 2. Ilustrirala Rita Petruccioli. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Pred vami je nov zvezek Mine HB! Tudi tokrat v njem ne manjka resničnih in izsanjanih zgodb, zanimivih pripovedi o dogodivščinah z najboljšo prijateljico Nežo in simpatijo po imenu Jakob Ternar, pa z bratcem Levom, ki zdaj poleg opernih arij v omari prepeva tudi pesmi Queenov. Toda tokrat vas čaka še polno čarovnije: Minin razred pod vodstvom učiteljice Valentine pripravlja predstavo Sen kresne noči! Mina bo igrala Škrata. In s čarobnim sokom, ki ustvari nove simpatije ter stara prijateljstva spremeni v rivalstva, se stvari kaj hitro zapletejo! Še dobro, da sta tu Sherlock Holmes in doktor Watson, ki znata rešiti še tako zapleten primer …

NASLOV SPISA: Zmešal/-a sem čarobni napoj, da bi …

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

.

Mina HB 2 - NASLOVNICA

V. stopnja: 5. razred

Knjiga: Stefan Boonen: Tabor Bravo. Ilustriral Melvin. Prevedla Stana Anželj.

Teo je stopil korak nazaj. Vedel je, da ima prekratke roke in premajhne dlani. “HOO–OOP.” Pa dajmo, si je rekel Teo. Butasta vrv. Butast tabor. Pffff. Teodorju Bobu Princlu Prvemu, ki je na lastno pest odkril, kje leži pradavnina, in ki se spozna na mamutove kakce, ni prav nič do tabora Bravo. Tam ne pozna nikogar in v njem je malo nevarno, včasih un poco divje. Skakanje z Vratolomne skale, trik z ovco, izvajanje zibanca …

NASLOV SPISA: Moj dan z Osvaldom

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

TABOR BRAVO - NASLOVNICA

VI. stopnja: 6. razred

Knjiga: Bart Moeyaert: Gosak in njegov brat. Ilustrirala Gerda Dendooven. Prevedla Mateja Seliškar Kenda.  

Gosak in njegov brat se imata na kmetiji lepo. S purani, ovcami, psom in kmetico se dobro razumejo. Le občasno njuno brezskrbno življenje skalijo vprašanja, ki ju zbegajo. Zakaj se svet nenehno spreminja? Kdaj natančno se začne noč? Ali sreča lahko traja? Njuna razmišljanja se bralcu razkrivajo v neposrednih in iskrenih dialogih, ki jih odlikujeta minimalističen slog in prefinjen humor.

NASLOV SPISA: Od nekdaj me zanima, zakaj …

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

GOSAK IN NJEGOV BRAT - NASLOVNICA - SPREDAJ

VII. stopnja: 7. razred

Knjiga: Francesco D´Adamo: Pot čez morje. Prevedel Vasja Bratina.

Neke nevihtne noči se blizu obale potopi čoln. Prestrašeni brodolomci se izkrcajo in pobegnejo, v pesku na obali pa ostane nahrbtnik, ki pripada malemu Omarju. Najde ga stari ribič Ezechiele in se odloči za drzen podvig. V spremstvu svojega vnuka in psa Spaghettija se odpravi čez morje, da bi Omarjevi mami vrnil nahrbtnik in ji zagotovil, da je njen otrok živ in zdrav dosegel kopno. Pot je lahko nevarna in neuspešna, toda Ezechiele ve, da so drobna, navidezno nepomembna dejanja najmočnejše zdravilo. Opogumijo tistega, ki se odloči zanje, in zdravijo brezbrižnost sveta.

NASLOV SPISA: S Toninom sva nekomu pomagala in mu polepšala dan.

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

Pot cez morje - Naslovnica

VIII. stopnja: 8. in 9. razred

Knjiga: Albert Wendt: Tok-Tok v Sovjem dolu. Prevedla Alexandra Natalie Zaleznik.

Na zapuščenem industrijskem območju v Sovjem dolu živijo tri znanstvenice, ki se pretvarjajo, da so brezdomke. Premišljena prevara deluje odlično, nihče jih ne razkrinka. Le otroci se ne zmenijo za razcapane čudakinje in se še naprej sestajajo med ruševinami nekdanje tovarne, zato znanstvenice potrebujejo nekoga, ki bi otroke prestrašil. Prijatelj iz študentskih časov, rokoborec, zdaj pisatelj, se jim zdi s svojo robato pojavo za to nalogo nadvse primeren … Toda zakaj je vse to potrebno? Znanstvenice opazujejo nekaj neizmerno redkega, izjemnega, in to skrivnost morajo nujno obvarovati.

NASLOV SPISA: Osupljivo znanstveno odkritje*

* Napišite dramski dialog med znanstvenicami, ko prvič opazijo nenavadno ptico.  

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

Tok-Tok v Sovjem dolu - Naslov spredaj

Mentorje prosimo, da z vsake stopnje izberejo največ dva spisa. Na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja in mentorja ter kontaktni podatki mentorja (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole. Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke in izbrane spise pošljite (v treh izvodih) do 9. aprila 2024 na naslov: KUD Sodobnost International, Ulica padlih borcev 9, 1000 Ljubljana, z oznako »Literarni natečaj«, ali na e-naslov zalozba@sodobnost.com.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 16 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com do 23. aprila 2024. Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali zalozba@sodobnost.com).

2022/2023

Ponovno razpisujemo literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica, ki je razdeljen na šest stopenj. Za vsako je predvidena knjiga, po kateri učenci napišejo ustvarjalno-domišljijski spis. Najmlajši se preizkusijo v likovnem ustvarjanju.

PRENESITE PDF RAZPISA

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Benas Bėrantas: Bavbav. Prevedel Klemen Pisk.

Predstavljaj si, da ti nekdo ponoči ukrade žogo in se jo odpraviš iskat v temen gozd. Kaj če jo je ukradel BAVBAV? Veveriček in vranček skleneta, da bosta izgubljeno žogo našla, pa čeprav bosta morala premagati BAVBAVA.

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Tako izgleda moj bavbav

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

BAVBAV-Naslovnica3

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Sinikka Nopola in Tiina Nopola: Zarja in Živa: Nabrita šolarka. Prevedla Julija Potrč Šavli.

Zarja je začela hoditi v prvi razred. Šolarji morajo sami lupiti krompir in si ne smejo vrtati po nosu, pove sestrici Živi. Mala malica, pomisli Živa, tudi ona bi lahko bila šolarka, biti ves dan sam doma je grozno dolgočasno. Nabrito dekletce ne okleva – z nenavadno ukano se bo namesto sestre udeležila ribolovnega izleta! Toda njenim vragolijam ni ne konca ne kraja, in ko zaradi rimarjenja ribam kmalu podivja ves razred, Živi grozi, da se bo skrivnost razkrila …

NASLOV SPISA: Moj prvi šolski izlet

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

ZARJA ŽIVA IN NABRITA ŠOLARKA - naslovnica

III. stopnja: 4. razred

Knjiga: Susanna Mattiangeli: Mina HB. Prevedla Dušanka Zabukovec.

V tem zvezku boste našli same zanimive reči! To so zapiski, osebne zadeve ter resnične in izmišljene zgodbe Mine HB. Med njimi boste naleteli na neprilagodljivo učiteljico Valentino in naporna preigravanja pred tablo, na skrivno življenje številk, nekaj polomljenih kopij in na simpatijo po imenu Jakob Ternar. Odkrili boste tudi kopico dokazov o prijateljstvu. Minin bratec v omari prepeva operne arije, mamo in očeta je žal hipnotiziral računalnik, Mina pa piše pisma sebi v prihodnost … Nujno branje za vse sošolke in sošolce ter njihove starše!

NASLOV SPISA: Pismo sebi v prihodnosti

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

MINA-HB-naslovnica

IV. stopnja: 5. razred

Knjiga: Petr Stančík: H2o in skrivna vodna misija. Prevedel Peter Svetina.

Zgodba odličnega češkega avtorja Petra Stančíka se osredotoča na vodo, ki daje življenje. Voda ima formulo H₂O, kar so tudi začetnice glavnih junakov, Huga, Huberta in Ofelije, ki se s pomočjo zmanjševalca in miniaturne podmornice odpravijo na različne konce vodovodne napeljave. Ste kdaj pomislili, da so ravno vodovodne cevi tiste, ki vodijo v vsak dom, v vsako tovarno in v vsako učilnico? V vsak še tako skrit kotiček sveta. Seveda zgodba ne bi bila tako napeta, če se v njej ne bi pojavil zlobni profesor Vulpes.

NASLOV SPISA: Naše popotovanje s podmornico po vodovodu

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

H2O naslovnica

V. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Bart Moeyaert: Bratje. Prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Knjiga miniaturnih zgodb Bratje vas bo popeljala v otroštvo, polno domislic in zvedavega raziskovanja sveta, majhnih lumparij in bratskih potegavščin, ob katerih pa je ves čas čutiti čudenje nad svetom in povezanost sedmih bratov. Ker so zgodbe kratke, bodo pritegnile bralce začetnike, in ker jih odlikujejo jezikovne vragolije, bodo v njih uživali tudi starejši, vse pa bosta navdušila toplina in humor.

NASLOV SPISA: Obisk kraljevskega botra

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

Bratje 139x215 NASLOVKA-RGB

VI. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Luigi Ballerini: Mira ve vse. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Ne tako daljna prihodnost. Ljudje živijo v pametnih domovih, obkroženi s pametnimi gospodinjskimi aparati, s pametnim pohištvom. Z veseljem nosijo komunikatorje, ki zavzeto zbirajo podatke o njihovem zdravju, počutju in razpoloženju, predvsem pa je prek komunikatorjev dostopna Mira. In Mira ve vse: kje je najboljša slaščičarna, katera pot do tja je najkrajša in kateri okus sladoleda je komu najbolj všeč. Mira ti zlahka izbere tudi idealnega partnerja. In Mira se nikoli ne zmoti. Svoboda je zgolj prividna, a le peščica ljudi ohranja trezen pogled, svoje znanje in razumevanje sveta pa krepijo – z vrhunsko literaturo. Pam, Tom, Vera in Aleks so najstniki s tipičnimi najstniškimi težavami, a so hkrati člani Fronte, ki načrtuje napad na Vlado …

NASLOV SPISA: Mira mi je izbrala prvi zmenek …

Knjigo lahko kupite TUKAJ.

MIRA VE VSE - naslovnica

Mentorje prosimo, da z vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja in mentorja ter kontaktni podatki mentorja (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole). Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke in izbrane spise pošljite (v treh izvodih) do 11. aprila 2023 na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »Literarni natečaj«, ali na e-naslov sodobnost@guest.arnes.si.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 12 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com do 26. aprila 2023. Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali sodobnost@guest.arnes.si).