Literarno-likovni natečaj2019/2020

2018/2019

Spet razpisujemo literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica, ki je razdeljen na pet stopenj. Za vsako je predvidena knjiga, po kateri učenci napišejo ustvarjalno-domišljijski spis. Najmlajši se preizkusijo v likovnem ustvarjanju.

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Susanna Matiangeli: Učiteljica. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Poznamo velike in male učiteljice. Okrogle in vitke. Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke, pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste. Toda kaj se skriva znotraj učiteljic? Ta slikanica je zabaven in razposajen portret učiteljic. Pozorno jo preberite in poglejte – gotovo boste v njej našli tudi svojo.

NASLOV IZDELKA: Učitelj/-ica sem in to je moj razred.

Učiteljica-naslovka

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Jan de Kinder: Se v gozdu bojiš, Veliki volk?. Prevedla Stana Anželj.

Mali in Veliki volk gresta raziskovat gozd. Veliki volk je ves zaskrbljen, saj povsod vidi nevarnost. Mali volk skuša očku vliti pogum in pred njim veselo odhlača na pot.

NASLOV SPISA: Z Malim volkom sem preživel noč v gozdu.

Se v gozdu bojiš - Veliki volk - Naslovnica izrez

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Alf Prøysen: Čajna ženička. Ilustriral Bjørn Berg. Prevedla Marija Zlatnar Moe.

Mala ženička ima skrivnost – tu in tam se nenapovedano zelo pomanjša, velika je le še kot čajna žlička. Takrat razume, kaj ji pripovedujejo živali, in ker je iznajdljiva in neustrašna, se zelo spretno spopade s težavami, ki jih prinese njena nova velikost. Le pomislite, kako velike so nenadoma borovnice, da o lisjaku, volku in medvedu sploh ne govorimo!

NASLOV SPISA:  Kaj je ta trušč?! Joj! Čajna ženička je zrasla visoko kot stolpnica.

Èajna ženièka - naslovnica.cdr

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Philip Ardagh: Strašni časi. Prevedla: Ana Barič Moder.

Če živiš v Groznem koncu z norim stricem Jožetom in s še bolj noro teto Noro, soočil pa si se že s kopico predvidenih, odštekanih, celo naravnost groznih dogodivščin, ti majhen poskok do Amerike, da bi tam preveril, kako potekajo družinski posli, ne bi smel vzbujati pretiranih skrbi. Tudi če te res spremlja (ne povsem) zaupanja vredna lejdi Cecilija Brejc. Nekaj nelagodja morda lahko občutiš, ko na krovu ladje s simpatičnim imenom Prevzetna pujsa opaziš starega  lopovskega znanca, za katerega na žalost sumiš, kaj naklepa …

NASLOV SPISA: Z ladjo Močni pogum Ediju na pomoč. 

Strašni časi

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Luigi Ballerini: Šifra 2.0. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Madar mi je povedala, da bodo posebej zame pripravili veličastno presenečenje. Pri štirinajstih letih prejmeš izkaznico in se pridružiš Ekipi, ta trenutek je zelo pomemben. Rekla je, da je svečan. Zdaj vem, kje sem: presenečenje se je že začelo. To bo najsrečnejši dan v mojem življenju.

Toda ko Nič dočaka svoj štirinajsti rojstni dan, nič ni tako, kot si je zamišljal. Presenečenja se vrstijo in zdi se, da ga temeljito urjenje na vse to ni pripravilo … Sneg je resničen in mraz je resničen in lakota je resnična. In velikanski zaslon, za katerim vidi kopico slaščic, ne deluje. V kakšnem čudnem svetu se je znašel? In kdo sploh je, deček po imenu Nič?

NASLOV SPISA: Vrata so se odprla, vstopil sem v novi svet.

Šifra 2.0

Mentorje prosimo, da z vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja in mentorja ter kontaktni podatki (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole). Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke ter izbrane spise (v treh izvodih) pošljite na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »(Iz)brano«. Prispevke zbiramo do 9. aprila 2019.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.nasamalaknjiznica.com do 19. aprila 2019. Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali sodobnost@guest.arnes.si).

2017/2018

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Slavko Pregl: Kraljična/Pošast. Ilustrirala: Kristina Krhin.

Vam je kdaj dolgčas? Si takrat predstavljate, da se spremenite v kakšnega junaka? Ali pa v strašno žival? Je že kdo razmišljal, da bi se spremenil v najlepšo rožo, ki raste samo v tropskih krajih? Slikanica Kraljična/Pošast pripoveduje zgodbici o punčki Varji in fantku Galu. Varja se lepega dne odloči, da bo postala kraljična, Gal pa, da se bo spremenil v pošast..

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Spremenila sem se v …

Screen Shot 2018-01-10 at 10.01.17

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Susanna Matiangeli: Učiteljica. Prevedla Dušanka Zabukovec.

Poznamo velike in male učiteljice. Okrogle in vitke. Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke, pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste. Toda kaj se skriva znotraj učiteljic? Ta slikanica je zabaven in razposajen portret učiteljic. Pozorno jo preberite in poglejte – gotovo boste v njej našli tudi svojo.

NASLOV SPISA: Učiteljica je z nasmehom odprla vrata telovadnice …

Učiteljica naslovka

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Bono Bidari: Jaz, Elvis Riboldi, in kitajska restavracija. Prevedla Veronika Rot.

Elvisa, navihanega in radoživega fanta, za katerega se izkaže, da je hiperaktiven, smo že spoznali. Okolica ga zdaj bolje razume in mu pomaga (no, nekaterim se še vedno zdi preprosto nevzgojen in nemogoč). Ko je nekega dne Elvisu in njegovemu najboljšemu prijatelju Borisu izjemno dolgcajt (ja, prav ste prebrali), jima v roke pride listek z napisom Otvoritev kitajske restavracije Zmajev bes. Toda ali se v kitajski restavraciji dogaja kaj sumljivega?

NASLOV SPISA: Elvis in Boris v kuhinji kitajske restavracije

Elvis-in-kitajska-restavracija

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Dave Shelton: Deček in medved v čolnu. Prevedla: Sandra Baumgartner Naylor

Deček in medved v čolnu je zgodba, ki jo boste prebrali na mah in jo odložili z nasmehom. Zakaj? Ker je to ena najizvirnejših in najzabavnejših knjig, ki jih boste prebrali. V njej boste spoznali NEPREDVIDLJIVE anomalije, NENAVADNE zemljevide, NAJNEVARNEJŠE sendviče na svetu in še več. Veliko več. Kapitana medveda, ki ne ve, da imajo zvezde imena in da se je po njih mogoče orientirati, vendar se mu ideja vsekakor zdi občudovanja vredna. In dečka. Ki je – deček. Kadar je lačen, postane siten, ko odkrije skalo sredi morja, jo želi poimenovati po sebi. Neučakan je in včasih predrzen. Vabljeni na čudovito pustolovščino!

NASLOV SPISA: Z medvedom in papagajem v čolnu na pot okoli sveta

Decek-in-medved-v-colnu-izrez-600x852

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Edith Nesbit: Pet otrok in Peskodlak. Prevedel Milan Dekleva.

Peterica otrok (dva fanta, dve deklici in njihov mlajši bratec) na angleškem podeželju sredi drobcenega peska odkrije Peskodlaka, starodavno bitje z dragoceno sposobnostjo – lahko izpolnjuje želje! Otroci imajo kup izvrstnih domislic, prav vse pa vodijo v razburljive pustolovščine. Edina težava je, da izpolnjene želje ne trajajo večno in da običajno povzročijo tudi težave …

NASLOV SPISA: Peskodlak mi je izpolnil mojo skrito željo …

NASLOVNICA-Peskodlak-600x852