fbpx

GRIGOR VITEZGrigor Vitez, znameniti hrvaški pisatelj in pesnik, je pisal predvsem zgodbe in pesmi za otroke. Njegovi liki so duhoviti in prikupni, nekatere zgodbice pa so že ponarodele – le kdo ne pozna Antontona ali pravljice Zrcalce? Po Vitezu je na Hrvaškem poimenovana najpomembnejša nagrada za mladinsko književnost.

Humor in čarobna moč Vitezovega pripovedništva prežemata tudi tri zgodbe v tej knjigi. Si predstavljate, da zajec premaga volka s smehom? Ali ne bi bilo lepo, če bi imeli čarobni svinčnik, ki bi sam napisal domačo nalogo? Ali da bi se spoprijateljili s soncem? Pa čeprav le za kratek večerni trenutek, preden potone za morje?

Grigor Vitez je eden od začetnikov moderne otroške poezije, s katero se je ukvarjal poleg prevajanja in urejanja knjig. Njegova prva zbirka otroške poezije je vzpostavila nov način pisanja: besedno igranje, nonsens in lirske opise narave. Brez nepotrebnega moraliziranja je uvedel vrsto ekspresivnih literarnih novosti in vplival na generacije književnikov otroške literature. Pesniške zbirke so prevedene v dvanajst tujih jezikov in so prejele prestižne literarne nagrade, med drugim zlato ptico,  priznanje za najboljše dosežke v otroški književnosti. Napisal je nekaj najpomembnejših hrvaških del za otroke. Po njem je poimenovana nagrada za največje literarne in umetniške dosežke v otroški literaturi.