fbpx

Kako objeti ježaJana Bauer: Kako objeti ježa,
ilustriral Peter Škerl

Jež zadovoljno živi svoje življenje, vse dokler ga ne pograbi silna želja, da bi nekoga objel. Poskusi pri slonu, pri medvedu, a kdo bo objel ježa, ki bode? Vse kaže, da ni takega junaka. Ubogi jež, kako je razočaran. Še huje! Uleže se na tla, da vse štiri od sebe in noče več vstati. Kakšna sreča, da v gozdu živi tudi Pipe lisjak! Prav lisičje prebrisano se loti naloge.

Ključne besede: objem, bližina, prijateljstvo, živalski junaki, humor, iskanje rešitev.

Zakaj je knjiga dragocena: Izvirna in večplastna zgodba o želji po objemu bralca posrka z domiselnimi, zanimivimi preobrati. Jana Bauer se na humoren način poigra z arhetipskimi vzorci živalskih junakov in za tančico hudomušnosti izriše človeško željo po bližini, žalost ob zavrnitvi in prijateljstvo, ki premaga še tako bodeče prepreke.

Jana Bauer je priljubljena otroška in mladinska pisateljica. Odraščala je v Kočevju, poletja pa je preživljala pri babici ob Kolpi. Njen oče je bil strasten pripovedovalec zgodb in prav legende o čarovnicah, duhovih in tihotapcih so najbolj vplivale na razvoj njenega domišljijskega sveta.

Prve risbe Petra Škerla so nastajale kar na robovih šolskih zvezkov. Še posebej pri matematiki ali pri zgodovini, ki je prebudila njegovo domišljijo.