Vera in SrečkomedbolhamiVera je v bližnji in daljni okolici znana po ljubezni do živali. S pločnikov rešuje polže in deževnike, se pogovarja z vrabci, na grozo domačih prinaša domov celo kobilice. Želi si domačega ljubljenčka, ampak njena mama je odločno proti – zanj je treba skrbeti, Vera pa je še majhna. Toda Vera se ne vda; ko njena sestra na šolskem dvorišču najde majhnega zapuščenega psa, začneta kovati načrt …

Ključne besede: psi, zapuščene živali, posvojitev živali, skrb, ljubezen do narave.

Zakaj je knjiga dragocena: Ker izvirna zgodba pripomore, da otroci že zgodaj ozavestijo problem zanemarjanja živali, ter hkrati poudari, kako pomembna je skrb za živali. V dodatku na koncu slikanice so predstavljena zgodovinska dejstva o psih in različne vrste psov glede na delo, ki ga opravljajo; pes vodnik, pes pomočnik in terapevtski pes. Mladi bralci izvedo tudi, kaj lahko storijo, če najdejo zapuščenega psa.

DAVORKA PREMEC se je rodila leta 1963 v Zagrebu. Ko je bila majhna, je imela rada slikanice. Druge knjige je vzljubila malo pozneje. Zdaj pa celo dela med knjigami, v zagrebški knjižnici. Bere, piše, išče in na vse druge načine skrbi za to, da vsi otroci, pa tudi odrasli – če ga že niso – vzljubijo branje.

VANDA ČIŽMEK se je rodila osem dni pred božičem leta 1974. Risala je že v plenicah, nato je risala v šoli za uporabno umetnost in na grafični fakulteti. Zadnja leta riše ilustracije za otroke in mladino ter dela kot grafična oblikovalka. Živi in dela v Zagrebu. P. S. Trenutno gotovo kaj riše.