TU BLIZU ŽIVI DEKLICATu blizu živi deklica, ki je nihče ne pozna. Nihče je ne povabi k sebi. Nima prijateljev. Niti svoje sobe. Želi si enake bližine kakor ti. Na isto šolo hodi. Blizu tebe sedi. V sosednji klopi. Jo želiš spoznati? V sebi skriva čudežni zaklad … Svojo mavrico.

Besedilo Ide Mlakar Črnič je kratko, vendar ima rušilno moč. Seže globoko ter podira zidove predsodkov in sovraštva.

Ključne besede: revščina, drugačnost, ksenofobija, multikulturalizem, vrstniki, medosebni odnosi.

Zakaj je knjiga dragocena: »Slikanica Tu blizu živi deklica nam pomaga, da svojim otrokom lažje razložimo, da vsi otroci nimajo te sreče, kot jo imajo oni. Ob tem jih naučimo, da se nimajo pravice zgražati nad položajem, v katerem so se znašli in za katerega niso krivi sami, niti da jih obsojajo na podlagi zunanjega videza. Tudi ti otroci imajo namreč čustva, želijo si prijateljev, s katerimi bi si delili skrivnosti, se z njimi smejali, a raje, kot da bi bili opaženi, ostajajo v ozadju, da ne bi nihče opazil njihove stiske, osamljenosti, ponošenih oblačil, ker biti neopažen manj boli, kot biti zasmehovan in ponižan.«
Literarna lekarna

IDA MLAKAR ČRNIČ se je rodila na obrobju Kranja in tam preživela otroštvo. Njen oče je bil čevljar, pisal je pesmi in ljubil filozofijo. Že v 1. razredu, ko se je odločila, da bo postala pisateljica, je nastala kratka pravljica o izgubljenem fižolčku.

Prve risbe Petra Škerla so nastajale kar na robovih šolskih zvezkov. Še posebej pri matematiki ali pri zgodovini, ki je prebudila njegovo domišljijo.