Rezultati literarno-likovnega natečaja!Dragi NMK-jevci,

Literarno-likovni natečaj se je zaključil in z veseljem objavljamo nagrajence ter upamo, da se boste tudi prihodnje leto z veseljem priključili k dodatni aktivnosti.

Nagrajenci so:

1. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Susanna Mattiangeli: Kdo je Nino?. Prevedla Dušanka Zabukovec.
NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Postal/-a sem …
Nagrajenci: Maj Golob, Tine Stantič, Olti Gallapeni, Mark Stevanović, David Čotar, Matic Nemec, Nik Valenčič, Dino Ličina, Nico Hercegovac, Alen Pertot Nanut, Laura Žerak. 1. b razred, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici.
Žirijo so izdelki 1.b OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici prepričali z izvirno kombinacijo izredno različnih tehnik; od uporabe flomastrov, barvic, tempera barv in voščenk do lepljenja različnih materialov in dodatkov (časopis, blago, krep papir), od katerih jo je najbolj navdušila zanimiva popestritev z gumbi. Učenci so na oblikovno izviren način predstavili tudi vsebinsko pester nabor poklicev in vlog; spoznamo jih lahko v vlogah kmetovalca, gasilcev, negovalke psov, plavalca, gozdarjev, zidarja, nogometaša, policista.

2. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Kęstutis Kasparavičius: Drhteči vitez. Prevedel Klemen Pisk.
NASLOV SPISA: Prvič na drsalkah
Nagrajenca: Matic Selan, 2. b, OŠ Šmihel; Marjeta Košir, 3. b, Polhov Gradec
Žirijo je Matičev spis prepričal z iskrenim opisom prvega poskusa drsanja, v katerega je poleg težav pri drsanju avtor vpletel tudi zasmehovanje bratov. Brez pretirane vznesenosti in čustvenosti je v zaključku izražena pripovedovalčeva vztrajnost, ki spisu doda osebno noto. Zgodba Marjete Košir tematiko drsanja odlično uokviri s tematiko rojstnodnevnih želja in praznovanja ter vanjo vplete tudi dialoge, žirijo pa je še posebej prepričal pretanjen uvodni izris glavnega lika Jana Kuharja in nadrealen, nonsens zaključek spisa.

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Stefan Boonen: Mamut. Prevedla Stana Anželj.
NASLOV SPISA:  Moj izlet v pradavnino
Nagrajenci: Manca Lukanc, 4. c, OŠ Franja Malgaja Šentjur; 4. a in 4. c Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana
Manca Lukanc v svojem spisu na izviren način upodobi pradavnino, pri čemer kombinira realne elemente (npr. neandertalce) z domišljijskimi (živali mišjekraka, dinozavromamuti). Zgodbo odlikuje pripovedni lok, ki bralca od kontemplativnega začetka prek spoznavanja likov skozi dialoge pripelje do humornega zaključka pustolovščine in zgodbo zaokroži s kontemplativnim zaključkom. Izdelek 4. a in 4. c Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana je nastal kot skupinsko delo in žirijo očaral s svojo celovitostjo; gre za dovršen slikaniški izdelek, ki glavnega junaka Jaka iz stolpnice v Ljubljani prestavi v pradavnino, v zanimivo zgodbo pa so vpletena tudi resnična dejstva in informacije o pradavnini. Poleg tega zgodbo krasijo odlične ilustracije; žirijo sta še posebej očarali ilustraciji odprtega kovčka in jamskega medveda.

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Zoran Penevski: Sara in pozabljeni trg. Prevedla Dušanka Zabukovec.
NASLOV SPISA: Na čudežnem trgu sem zagledal/-a novo trgovino
Nagrajenki: Patricija Škrabar, 6. c, OŠ Ivana Skvarče; Lara Bogataj, 7. b, OŠ Šenčur
Spis Patricije Škrabar odlično ujame duh knjige Sara in pozabljeni trg in izkazuje dobro razumevanje knjige; avtorica znanim likom iz zgodbe doda svoje, ki so izvirni in enako nenavadni, v zaključku pa izriše pomiritev glavne junakinje z babičino smrtjo. Spis Lare Bogataj je žirijo navdušil z izjemno domišljijo in zanimivim slogom, ki izkazuje avtoričin občutek za jezik; Lara z lahkoto prehaja od humornega do čustveno obarvanega, od opisov do pesmi.

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Linn Skåber: Čez potok, ne čez most. Prevedla Marija Zlatnar Moe.
NASLOV SPISA: Moja prijateljica se je izgubila v lajkih na Instagramu
Nagrajenka: Meta Gašperlin, 9. d, OŠ Šenčur
Meta Gašperlin spretno predstavi občutja in razmišljanje najstnice s pomočjo notranjega monologa in zanimivo zasnovano strukturo zgodbe, zgodbo pa začini tudi z odličnim stopnjevanjem napetosti.

Čestitke vsem nagrajencem! Letošnje nagrade so knjige, ki jih bomo po pošti poslali mentoricam. Lepo bi prosili mentorice, če lahko poskrbijo, da pridejo v roke nagrajencev. 🙂