Projekt NMK 2017/2018 se zaključujeDrage mentorice in mentorji,

veselo smo vstopili v junij in vztrajno korakamo proti zaključku šolskega leta. Vsem 123 šolam in vrtcem ter predvsem vam, mentorjem, se iskreno zahvaljujemo, da ste sooblikovali vsebine, jih delili med učence in spretno krmarili med vsakdanjimi šolskimi obveznostmi in približevanjem knjig otrokom. Res ste nas navdušili!

Za uradni datum zaključka projekta smo določili 22. junij, takrat bomo tudi začeli pošiljati potrdila. Prošnje za potrdila pošljite na e-naslov barbara.sodobnost@gmail.com. Prosimo, da v sporočilo napišete imena mentorjev in mentoric (ter koordinatorjev!), ki so sodelovali v projektu, šolo in naslov. Podatke nam pošljite do četrtka, 22. junija. 

Prihodnjega leta se še posebej veselimo. Pri projektu Naša mala knjižnica bodo z nami sodelovali tudi partnerji iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske in Hrvaške. Z veseljem predstavljamo nadaljevanje projekta. Zopet smo izbrali 12 odličnih knjig (6 za vsako starostno stopnjo) in pripravili izvirne, hudomušne, ustvarjalne naloge za obe starostni stopnji. Tudi v naslednjem šolskem letu bomo izbirali NAJ bralni kotiček, si izmenjevali literarnega junaka, pisali knjižne razglednice, sestavljali najdaljše bralne vlakce, reševali kviz NMK in gostili pisatelje in ilustratorje.

Vse o knjigah in projektu lahko preberete tukaj. Letos poleg fizične uvajamo tudi spletno prijavnico.

Knjige lahko naročite pri potnikih Avrore AS, za več informacij pa se obrnite na nas (01/4372101 ali sodobnost@guest.arnes.si).
Lepo vabljeni k sodelovanju!

Maj je bil za ekipo NMK živahen in zelo uspešen. Organizirali smo bralni seminar “Med otroki s knjigo v roki”, na katerem se nam je pridružilo več kot 70 pedagoških delavcev iz cele Slovenije. Z veseljem smo prisluhnili predavanjem prof. dr. Milene Mileve Blažić in prof. dr. Igorja Sakside. Po prijetnem druženju smo predstavili tudi projekt NMK in projekt, namenjen družinskemu branju, Literarni kolodvor. Z zanimanjem smo prisluhnili še odličnima predstavitvama dobrih praks Nataše Litrop in Blanke Rejc.

Na večernem dogodku smo nagrado za spodbujanje veselja do branja sončnica na rami podelili Andreju Jalnu iz Knjižnice A.T. Linhatra Radovljica. Nagrajencu in nominirankam iskreno čestitamo!
To pa še ni vse! 

Gostili smo izjemno avtorico knjige Učiteljica Susanno Mattiangeli, ki je otrokom na izviren način predstavila dejstvo, da so tudi učitelji samo ljudje, ki imajo različne lastnosti. Z zanimanjem so jo poslušali in se tudi sami preizkusili v ilustriranju.

“Pol ure nazaj sta nas zapustili pisateljica in vaša sodelavka, jaz pa že pošiljam fotoutrinke – še polna vtisov od zares prijetnega doživetja. Hvala vam, da ste nas izbrali. Res smo uživali – tako otroci kot učiteljice. Kot boste videli na fotografijah, sta bili zadovoljni tudi naši gostji, kar nam je še posebej v veselje. Učenci in učiteljice vam sporočamo, da je to eden boljših projektov, kar smo jih kdaj izvajali. Je pa res, da je velik del pri izvajanju ravno na nas – učiteljicah. In to je tudi bistvo knjige, katere avtorica nas je danes obiskala.”

Mentorica Maja Vačun, OŠ Selnica ob Dravi

Susanna pa ni edina umetnica, ki smo jo prejšnji mesec gostili. Pridružila ste se nam tudi Melvin in Stefan Boonen – ilustrator in avtor knjige Pozor, huda babica. S svojo norčavostjo sta očarala učence. Predstavila sta jim nekaj trikov in skrivnosti o knjigi, ki jih pozna le malokdo. Dobra energija, ki sta nam jo prinesla, še vedno odzvanja.

Za konec leta pa vam želimo predvsem mirno, dolgo poletje in veliko prijetnih druženj!
ekipa NMK