NMK obvešča – 9.1.2019Dragi NMK-jevci,

upamo, da ste se med prazniki spočili in da ste se imeli nadvse lepo, v novem letu pa že pridno zavihali rokave. Vaši knjižni junaki so prav gotovo že pričeli svoja popotovanja po šolah, če pa še niso, jih hitro oddajte na pošto, saj jih otroci gotovo nestrpno pričakujejo.

Vaši junaki pa niso edini, ki bodo potovali po Sloveniji. Tudi v Naši mali knjižnici smo že zelo v teku: skrbno načrtujemo prve obiske avtorjev in ilustratorjev, s katerimi bomo obiskali nekatere med vami. Šole izbiramo glede na aktivno udejstvovanje v projektu in poslane prispevke. Tako tudi za tiste, ki jih doslej še nismo izbrali za obisk, ni prepozno – le pošljite nam čim več svojih prispevkov in prav lahko se zgodi, da vas presenetimo z obiskom.

Najprej nas bo 14. januarja z obiskom počastila estonska pisateljica Hilli Rand, avtorica knjige Beli in črni muc, veselo pa že pričakujemo tudi obisk Mārtiņša Zutisa, avtorja knjige Odkritje, ki ga ni bilo, in kmalu zatem še druge.

Poleg obiskov avtorjev smo v novem letu za vas pripravili tudi druge NMK aktivnosti. Razpisujemo likovno-literarni natečaj (Iz)brano: svoje prispevke za natečaj lahko oddate do 9. aprila 2019.

Likovno-literarni natečaj

I. stopnja: vrtec, 1. razred 
Knjiga: Susanna Mattiangeli: Učiteljica.
Prevedla Dušanka Zabukovec.

Poznamo velike in male učiteljice. Okrogle in vitke. Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke, pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste. Toda kaj se skriva znotraj učiteljic? Ta slikanica je zabaven in razposajen portret učiteljic. Pozorno jo preberite in poglejte – gotovo boste v njej našli tudi svojo.

NASLOV IZDELKA: Učitelj/-ica sem in to je moj razred.

II. stopnja: 2., 3. razred 

Knjiga: Jan de Kinder: Se v gozdu bojiš, Veliki volk?.
Prevedla Stana Anželj.

Mali in Veliki volk gresta raziskovat gozd. Veliki volk je ves zaskrbljen, saj povsod vidi nevarnost. Mali volk skuša očku vliti pogum in pred njim veselo odhlača na pot.

NASLOV SPISA: Z Malim volkom sem preživel noč v gozdu.

III. stopnja: 4., 5. razred 
Knjiga: Alf Prøysen: Čajna ženička. 
Ilustriral Bjørn Berg.

Prevedla Marija Zlatnar Moe.

Mala ženička ima skrivnost – tu in tam se nenapovedano zelo pomanjša, velika je le še kot čajna žlička. Takrat razume, kaj ji pripovedujejo živali, in ker je iznajdljiva in neustrašna, se zelo spretno spopade s težavami, ki jih prinese njena nova velikost. Le pomislite, kako velike so nenadoma borovnice, da o lisjaku, volku in medvedu sploh ne govorimo!

NASLOV SPISA:  Kaj je ta trušč?! Joj! Čajna ženička je zrasla visoko kot stolpnica.

IV. stopnja: 6., 7. razred
Knjiga: Philip Ardagh: Strašni časi.
Prevedla: Ana Barič Moder.

Če živiš v Groznem koncu z norim stricem Jožetom in s še bolj noro teto Noro, soočil pa si se že s kopico predvidenih, odštekanih, celo naravnost groznih dogodivščin, ti majhen poskok do Amerike, da bi tam preveril, kako potekajo družinski posli, ne bi smel vzbujati pretiranih skrbi. Tudi če te res spremlja (ne povsem) zaupanja vredna lejdi Cecilija Brejc. Nekaj nelagodja morda lahko občutiš, ko na krovu ladje s simpatičnim imenom Prevzetna pujsa opaziš starega  lopovskega znanca, za katerega na žalost sumiš, kaj naklepa …

NASLOV SPISA: Z ladjo Močni pogum Ediju na pomoč. 

V. stopnja: 8., 9. razred
Knjiga: Luigi Ballerini: Šifra 2.0. 
Prevedla Dušanka Zabukovec.

Madar mi je povedala, da bodo posebej zame pripravili veličastno presenečenje. Pri štirinajstih letih prejmeš izkaznico in se pridružiš Ekipi, ta trenutek je zelo pomemben. Rekla je, da je svečan. Zdaj vem, kje sem: presenečenje se je že začelo. To bo najsrečnejši dan v mojem življenju.

Toda ko Nič dočaka svoj štirinajsti rojstni dan, nič ni tako, kot si je zamišljal. Presenečenja se vrstijo in zdi se, da ga temeljito urjenje na vse to ni pripravilo … Sneg je resničen in mraz je resničen in lakota je resnična. In velikanski zaslon, za katerim vidi kopico slaščic, ne deluje. V kakšnem čudnem svetu se je znašel? In kdo sploh je, deček po imenu Nič?

NASLOV SPISA: Vrata so se odprla, vstopil sem v novi svet.

Mentorje prosimo, da z vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja in mentorja ter kontaktni podatki (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole). Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke ter izbrane spise (v treh izvodih) pošljite na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »(Iz)brano«.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših (z vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.nasamalaknjiznica.com do 19. aprila 2019. Avtorji nagrajenih spisov bodo prejeli knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101 ali sodobnost@guest.arnes.si).

DA NE BI SPREGLEDALI …

– Razpis za NAJ bralni kotiček

– Zadnji rok za prijavo za knjižne razglednice je
14. februar 2019. Razglednice bomo prijavljenim poslali do 19. marca 2019.

Še vedno se lahko prijavite tudi za pisma presenečenja. Tistim, ki berejo knjige iz U2, smo pisma že poslali, na pismo iz U1 pa še čakamo. Ker imajo avtorji ogromno dela, se včasih zgodi, da tudi oni zamudijo kakšen rok. Upamo, da bomo pismo kmalu prejeli in vam ga poslali.