NMK obvešča – 6.2.2020Dragi NMK-jevci,

v hladnih zimskih dneh svoje možgančke ogrevamo s pripravljanjem čim bolj zaguljenih vprašanj za zabavni NMK kviz. Počasi ga bomo začeli izvajati na šolah: si upate sodelovati in preizkusiti svoje znanje o že prebranih knjigah? 🙂

Prepričani smo, da pridno berete, saj smo prejeli že ogromno hudomušnih, lepih in izvirnih prispevkov. Tisti, ki se še niste utegnili razživeti, ni še prepozno! Svoje izdelke fotografirajte in nam fotografije pošljite na sodobnost@guest.arnes.si.

Tudi mi imamo nekaj za vas. Pošiljati smo namreč začeli pisma presenečenja, ki sta jih letos napisala Jan De Kinder, avtor slikanice Se v gozdu bojiš, Veliki volk?, in avtorica ganljive slikanice Tu blizu živi deklicaIda Mlakar. Lahko vam zaupamo, da sta pismi res izvirni in zelo zanimivi.

Če želite otroke razveseliti s pismom presenečenja, nam pišite na zgornji naslov in zraven pripišite, za kateri vrtec ali razred gre. Prijavljate se lahko individualno, kadarkoli v šolskem letu.

PISMO PRESENEČENJA

NE SPREGLEJTE pa tudi dveh natečajev.

– Ste si v razredu uredili, okrasili, s knjigami opremili superudoben, superlep, superdružaben BRALNI KOTIČEK? Pošljite nam kakšno fotografijo in kratek spis, kako ste ga ustvarili, ter sodelujte na natečaju za NAJ BRALNI KOTIČEK. Rok za prijavo je 19. marec 2020. Zmagovalca bomo nagradili!

 

– Vaši učenci posebej radi pišejo? Rišejo? Ustvarjajo? Prijavite jih na Literarno-likovni natečaj! Rok za prijavo je 9. april 2020. Zmagovalca bomo nagradili!

Razveselili smo se nove slikanice Anne Onichimowske Skoraj me ni več strah, ki jo je ilustrirala Ola Woldańska-Płocińska. Slikanica je nadvse primerna za medpredmetno povezovanje.

Cmočka je neznansko strah, kadar v šoli popoldne zadnji čaka na svojo mamo. Boji se, da so jo ugrabili gangsterji. Njegova sošolka Anja se v počitniški hišici v gozdu grozno boji pošasti, ki ponoči lomasti pod njenim oknom. A tudi Cmočkovo mamo je strah – njo skrbi, da bo spet zamudila v šolo, da se bo Cmoček spet jezil nanjo …

Anna Onichimowska nas skozi zgodbo o prijateljstvu med dečkom in deklico popelje skozi proces premagovanja strahu. Vrhunsko literarno delo nam pokaže, kako doživljamo strah, kako se z njim spopademo ter kako se spleta prijateljstvo in se krepijo vezi med staršem in otrokom.

Možnost za medpredmetno povezovanje!
(Slovenščina + Spoznavanje okolja, Razredna
ura, Likovni pouk.)

Knjiga odpira naslednje teme: strah in soočenje s strahom, sklepanje
novih prijateljstev (nova sošolka), različne oblike družin (eden od staršev je odsoten,
Anja živi z očetom in njegovo novo partnerko, Cmoček živi sam z mamo), varno okolje,
knjige in branje kot vrednota, navdihujoča moč pravljic.