NMK obvešča – 29.1.2019Dragi naši NMK-jevci,

v nabiralniku nas je končno dočakalo pismo presenečenja! Ker vemo, da ste si ga že dolgo želeli, smo ga nemudoma razposlali po vaših šolah. Letos sta pismi napisala Kęstutis Kasparavičius, avtor knjige Dežela lenuhov, in avtor knjige o filozofskem vprašanju Kura ali jajce? Przemysław Wechterowicz. Če se za pismo še niste prijavili, a bi želeli, da vaše otroke prijetno preseneti, lahko zanj še vedno zaprosite kadar koli v šolskem letu.

Tisti, ki namesto pisem raje dobivate razglednice, ne pozabite, da nam lahko pišete tudi za knjižne razglednice. Zadnji rok za prijavo je 14. februar 2019.

Kot veste, so obiski avtorjev in ilustratorjev v polnem teku. Prejšnji teden smo s Hilli Rand, avtorico knjige Beli in črni muc, obiskali tiste od vas, ki ste še posebej pridno sodelovali pri projektu. Zelo nam je bilo lepo! Avtorica je predstavila Estonijo, državo, iz katere prihaja, in skupaj smo skušali ugotoviti nekaj razlik med našima državama. Hilli je bila nadvse vesela, ker smo jo naučili par slovenskih besed, prav tako pa verjamemo, da ste tudi vi z njeno pomočjo postali pravi mali mojstri estonščine.

Seveda smo se morali po napornem učenju sprostiti ob risanju in poslušanju klasične glasbe. Prav prijetne spomine pa imamo tudi na mačji ples – odlično ste se vživeli v svoji vlogi belega in črnega muca!

Hillijin obisk pa je požel tudi veliko medijske pozornosti. Vabimo vas k branju intervjuja: https://www.24ur.com/novice/slovenija/prav-posebno-dozivetje-je-ko-srecas-avtorja-knjige.html

Te dni gostimo vsestranskega latvijski avtorja in ilustratorja Mārtiņša Zutisa, avtorja knjige Odkritje, ki ga ni bilo. Že zelo nas zanima, kaj bomo skupaj počeli na delavnicah. Kaj pa vas?

Imamo pa še eno lepo novico!

Prejeli smo že številne vaše izdelke in prispevke, ki so nam popestrili decembrske in januarske dni. Čeprav je bila odločitev za nagrajence kot vedno izredno težka, saj so bili vsi prispeli izdelki zelo zanimivi in kreativni, smo se odločili, da s knjigo Zgodba o Babarju nagradimo pesem Toma Crnjakoviča, učenca 2. razreda OŠ Cirkovce. Njegova pesem nam je ogrela mrzli december.

OBJEM

Objem je zdravilo,
zato si ga privošči tudi za kosilo.
V gozdu se objemajo živali,
v hišah, blokih, šolah in v knjižnicah pa mi otroci –
junaki mali.

Za januarske nagrajence pa smo izbrali učence 3. razreda OŠ Martina Krpana Ljubljana, ki so izdelali čudovita vozila, da nas popeljejo v Deželo lenuhov. Upamo, da čimprej! 🙂 Prejeli bodo knjižno nagrado – Čivknjeno od začetka do konca.

Imate morda na vaših šolah kakšne superjunake, ki otroke še dodatno motivirajo k branju? Lahko jih pomagate nagraditi, in sicer tako, da jih do 1. marca 2019 prijavite za nagrado sončnica na rami.

Če ste v vaših razredih še posebej literarno-likovno razpoloženi, ne spreglejte razpisa za literarno-likovni natečaj. Svoje prispevke nam lahko pošljete do 9. aprila 2019.