NMK obvešča – 26.4.2019Naši dragi NMK-jevci,

za nami je nekaj zelo pestrih mesecev! Gostili smo veliko avtorjev in ilustratorjev, s katerimi smo naredili ogromno kilometrov po Sloveniji in obiskali številne med vami, na pot pa smo se odpravili tudi, da bi z vami v sproščenem (včasih pa tudi malo tekmovalnem) duhu odigrali kviz o prebranih knjigah iz Naše male knjižnice.

Ob vseh teh aktivnostih nismo niti opazili, da čas prav hitro mineva in da verjetno v svojih udobnih bralnih kotičkih, okrašenih z zanimivimi likovno-literarnimi izdelki, že nestrpno čakate, kdaj bomo izbrali nagrajence obeh natečajev. No, končno jih lahko razglasimo!

Tričlanska žirija – Jana Bauer, Pšenica Kovačič in Katja Kac – je za NAJ bralni kotiček izbrala bralni kotiček učencev 1. razreda OŠ Branik. Nad knjižnim kotičkom, vhodom v njihovo pravljično deželo, bdi Oranžna hobotnica. Z njimi posluša pravljice in potuje v pravljične dežele. Obiskala jih je tudi sovica Oka, a ker ji je bilo v kotičku všeč, je ostala pri njih in sedaj modro opazuje dogajanje v razredu. Hobotnica in sovica pa nista edini prijateljici pravljičnega kotička. Prepoznate, kdo se igra pod drevesi? To so zajček Srček, ki se je skril pod srčkano drevo, ter mačka Amadeus in Ludwig pod rumenim drevesom! Mentorici Ester Vodopivec in Jožica Randl Marc pravita, da otroci v kotičku zelo radi berejo, sanjarijo in se igrajo.

Žirijo je kotiček 1. razreda OŠ Branik še posebej navdušil s svojimi številnimi junaki na čelu z zanimivo hobotnico, ki učence spodbujajo k branju in razmišljanju. Prostoren kotiček z lepo stensko poslikavo priklicuje pravljično vzdušje in prav tako omogoča prostor za igro. Prepričani smo, da je otrokom v kotičku nadvse udobno, in upamo, da se bodo v njem še dolgo zabavali s svojimi ljubimi pravljičnimi junaki.

Čestitamo nagrajencem, ki so si prislužili nagradni izlet presenečenja. Kam bomo skupaj odrinili? Da ne pokvarimo presenečenja, naj to zaenkrat ostane še skrivnost! 😉

Na uredništvo pa je prispelo veliko izjemnih prispevkov za likovno-literarni natečaj Naša mala knjižnica. Ker številne med njimi odlikujejo dobre ideje, izvirnost, humor in druge posebnosti, je tričlanska žirija – Katja Klopčič Lavrenčič, Barbara Beškovnik in Nika Mušič – zelo težko izbrala nagrajence. Navsezadnje se je odločila, da s knjižno nagrado in pogovorom z avtorico Jano Bauer nagradimo naslednje prispevke.

I. stopnja: nagrado za najbolj izvirni likovni izdelek Učitelj/-ica sem in to je moj razred na temo knjige Učiteljica Susanne Mattiangeli prejme: 1.a razred OŠ Bičevje.

II. stopnja: najboljša domišljijska spisa z naslovom Z Malim volkom sem preživel/-a noč v gozdu na temo slikanice Jana De Kinderja Se v gozdu bojiš, Veliki volk? sta napisala:
– Matevž Pikl iz 2.b razreda OŠ Nove Jarše,
– Aneja Gorše iz 3.b razreda OŠ Toneta Pavčka.

III. stopnja: najboljša spisa z naslovom Kaj je ta trušč?! Joj! Čajna ženička je zrasla visoko kot stolpnica na temo knjige Alfa Prøysena Čajna ženička sta napisali:
– Ana Savšek iz 5.c OŠ Ivana Skvarče,
– Zala Fabijan Špiler iz 5.b OŠ XIV. divizije Senovo.

IV. stopnja: najboljši spis z naslovom Z ladjo Močni pogum Ediju na pomoč na temo knjige Philipa Ardagha Strašni časi je napisala:
– Katja Kosec iz 6.a OŠ Frana Metelka Škocjan.

V. stopnja: najboljša spisa z naslovom Vrata so se odprla, vstopil sem v novi svetna temo knjige Luigija Ballerinija Šifra 2.0 sta napisali:
– Lia Horvat Zupančič iz 8.a OŠ Duplek,
– Kristina Mihelič iz 9.a OŠ Milana Šuštaršiča.

Čestitamo, učenci in mentorji! Tudi letos ste se odlično odrezali!
Podatke o podelitvi nagrad vam bomo poslali na vaše e-naslove.

V muhastem aprilskem vremenu pa smo …

občudovali tudi vaše prispevke, povezane z nalogami v Ustvarjalnikih. Tudi tokrat jih je veliko prispelo, in ko se pestro aprilsko dogajanje poleže, jih bomo kot običajno objavili na naši spletni strani in Facebooku, da jih bomo lahko občudovali vsi skupaj. Do takrat pa naj razglasimo le aprilske nagrajence. To so člani krožka NMK z OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki so izdelali krasen potovalni kovček! Še posebej nas je navdušilo, da so se poglobili v razne kraje širom sveta in spoznavali druge kulture. Za nagrado prejmejo knjigo Vrisk Hanne Kraan.