fbpx

ŠE NEKAJ DNI DO ZAČETKA NOVEGA ŠOLSKEGA LETAŠE NEKAJ DNI DO ZAČETKA NOVEGA ŠOLSKEGA LETA

Dragi NMK-jevci,

Čas res beži in prav kmalu bomo spet skupaj. Mi začetek projekta NMK že nestrpno pričakujemo in se ga neizmerno veselimo, kaj pa vi? Če bi junaki knjig, ki jih bomo prebirali v prihajajočem šolskem letu, lahko govorili, bi nedvomno povedali, da jih že razganja od radovednosti, s kom vse se bodo družili in koliko otrokom bodo pomagali pri njihovih prvih bralnih korakih. Veseli in ponosni smo, da bomo mladim bralcem in bralkam ponovno ponudili izbor odličnih knjig, v spremstvu katerih bo branje prijetna in zabavna izkušnja.

NMK-jev obisk presenečenja
V sklopu projekta organiziramo tudi obiske avtorjev/-ic ali ilustratorjev/-ic, ki so jih otroci neizmerno veseli. V lanskem šolskem letu so šole obiskali češka ilustratorka Galina Miklinova, italijanska pisateljica Susanna Mattiangeli, makedonska pisateljica Biljana S. Crvenkovska ter znani belgijski ustvarjalni tandem Stefan Boonen in Melvin. Od domačih ustvarjalcev je otroke z zabavnim kvizom razveseljevala Jana Bauer, med drugim avtorica nagrajene slikanice Kako objeti ježa. Kakšno veselje!

Takole sta mlade bralske radovedneže navdušila pisatelj Stefan Boonen in ilustrator Melvin, ki sta skupaj zagrešila kar nekaj odličnih in zabavnih knjig. V slovenskem prevodu imamo Pozor, huda babica, Mamut, Tabor Bravo in Zadeva z Levom.

Z branjem in ustvarjanjem do lepih knjižnih nagrad

Projekt NMK spodbuja aktivno branje in poustvarjanje, saj se zavedamo, da bodo otroci le tako dojeli branje kot nekaj smiselnega, kreativnega in zabavnega. Tem prizadevanjem sledimo tako pri sestavljanju nalog v Ustvarjalnikih kakor tudi z dodatnimi dejavnostmi. Na koncu vsakega sklopa v Ustvarjalnikih najdete nagradno nalogo, s katero si lahko sodelujoči razredi prislužite krasne knjižne nagrade.

Tole je primer ene takšnih nagradnih nalog, in z navdušenjem smo prebirali vaše čudovite hišne potopise. Ne glede na to ali se odločite sodelovati v nagradni nalogi, pa ste vsi sodelujoči vabljeni, da fotografije svojih izdelkov objavite fotogaleriji, ki jo najdete na spletni strani Naša mala knjižnica.

Knjižna priporočila

“Nadaljevanje H₂O junaške druščine sem komaj čakala, ker mi je prva knjiga res zelo pri srcu! V drugem delu najdemo še več nenavadnih izumov, premišljene drznosti in zoprnih zlobnežev. Hugo, Hubert in Ofelija so tik pred poletnimi počitnicami, in če ste mislili, da se bodo razveselili mirnega poletja, ste se krepko zmotili! Na sledi so svojemu staremu nasprotniku, zlobnemu profesorju Vulpesu, ugankam pa kar ni konca. Skratka, člane klana H2O čaka ogromno dela!”

Urška Bračko, članica uredništva in avtorica knjižnega bloga Booknjiga.