Zeleni popotnikStvorček živi v Stvorčiji, sivi deželi s sivim nebom, sivo reko in sivimi prebivalci. Toda nekega jutra, ko se Stvorček zbudi, se v vsej tej sivini nenadoma ne počuti več dobro … Njegove tačke so postale turkizno zelene! Gotovo nekje obstaja zelena dežela z zeleno reko, v kateri bo lahko zagledal svoj zeleni odsev, pomisli – in se odpravi na pot.

Ključne besede: barve, čustva, narava, nudenje in sprejemanje pomoči, prijateljstvo.

Zakaj je knjiga dragocena: Ker popelje v čudežno barvite dežele, kjer imajo barve tudi obliko, okus in zvok. Popotovanje od sive monotonije prek različnih pokrajin, v katerih dominira ena od glavnih barv (modra, rumena, rdeča, bela, zelena), vodi do mavrice. Potovanje avtorica poveže z doživljanjem naravnih pojavov (nevihta, veter, vročina, mraz) ter čustev, zato vsako poglavje vabi tudi k spoznavanju narave in raziskovanju čustvenega sveta. Stvorček se na svoji poti pogumno spopade s težavami, nauči pa se tudi ponuditi in sprejeti pomoč.

LILIANA BARDIJEWSKA (1955) je poljska otroška pisateljica, dramatičarka, literarna in gledališka kritičarka, prevajalka, urednica in založnica otroške in mladinske literature.

EMILIA DZIUBAK (1982) je poljska ilustratorka in avtorica otroških knjig. Leta 2010 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Poznanju, danes je ena vodilnih poljskih ilustratork mlade generacije.