NMK obvešča – 17.6.2019Dragi NMK-jevci,

zahvaljujemo se vam, da ste se našega bralnega seminarja “Knjige nam pomagajo, da ne hitimo” udeležili v tako velikem številu (72 udeležencev in udeleženk), da smo imeli možnost poklepetati in se podružiti z vami.

V prijetnem vzdušju Stare mestne elektrarne – Elektra Ljubljana smo poslušali izvrstne predavatelje s strokovnih področij, ki so nam predstavili inovativne pristope k razvijanju bralne pismenosti in strategije motiviranja za branje. Predavatelji so nam podali veliko konkretnih primerov, pogosto pa smo se lahko preizkusili tudi sami!

Svoje zanimivo pisateljsko in ilustratorsko delo nam je predstavil naš osrednji gost, litovski ustvarjalec Kęstutis Kasparavičius, s katerim smo se zabavali ob risanju velikanske žirafe Zofke. Prav pisano smo jo pobaravali! Po kratkem odmoru pa smo prisluhnili tudi tistim, ki se pri svojem delu najpogosteje srečujejo z vprašanji o motiviranju za branje. Navdušili so nas s svojimi pozitivnimi izkušnjami.

Celodnevni seminar smo svečano sklenili s tradicionalnim pomladnim srečanjem Sodobnosti ob poslušanju glasbe Dua Aritmija ter pesmi in proznih odlomkov naših vrhunskih pesnikov in pisateljev. Podelili smo nagrado za spodbujanje veselja do branja sončnica na rami, nagrado za najboljšo kratko zgodbo in nagrado za najboljši esej letošnjega leta, čisto na koncu pa si ogledali še uprizoritev slikanice Tu blizu živi deklica Ide Mlakar Črnič.

Na srečo nas Kęstutis po seminarju ni takoj zapustil in naša seminarska žirafa Zofka je prav kmalu dobila družbo: po šolah so nastale prav tako visoke žirafe – Rožica, Banana, Anica, Pikica … Iz Azilnega doma Vič pa je priskakljala mična Lily. Otroci so izvedeli, kaj Kęstutis najraje je (ne boste verjeli, njegova najljubša jed je kremšnita!), kako je ime njegovi mami, kako je postal pisatelj in zakaj piše tako hudomušne zgodbe, ugotovili pa smo tudi, da je z otroki po celem svetu narisal že okrog 300 žiraf – a najdaljša med njimi, dolga 11 metrov, je nastala prav v mestni hiši v Ljubljani!

NE SPREGLEJTE …

Do petka, 21. junija, nam lahko na e-naslov nika.sodobnost@gmail.com pošljete svoje prošnje za potrdila o sodelovanju v Naši mali knjižnici. V sporočilo napišite imena mentorjev in mentoric (ter koordinatorjev!), ki so sodelovali v projektu, šolo in naslov. Prosimo, da jasno napišete, ali gre za mentorje ali koordinatorje. Vsem mentoricam in mentorjem, ki bi želeli za svoje delo pridobiti potrdilo, bomo potrdila o sodelovanju poslali konec junija.