fbpx

Kaj beremo?Pridružite se projektu Naša mala knjižnica in postanite del velike in živahne bralske skupnosti!

Projekt ni namenjen le spodbujanju branja, temveč z ustvarjalnimi nalogami in igrivim odnosom do knjig pomaga vzgajati vseživljenjske bralce, dviguje splošno raven bralne pismenosti ter pomembno prispeva k širjenju obzorij in spoznavanju drugih kultur. V projektu sodeluje že več kot 350 slovenskih šol in več kot 60 vrtcev, v prihajajočem šolskem letu pa se nam bodo pridružile tudi šole iz šestih drugih evropskih držav. Odlične knjige bomo torej brali v Sloveniji, na Hrvaškem, v Estoniji, Italiji, Grčiji, Severni Makedoniji in na Poljskem.

Zakaj je branje koristno?

Branje dokazano izboljšuje spomin in koncentracijo, krepi analitične miselne spretnosti, znatno povečuje besedni zaklad in pomaga zmanjševati stres. Ker se ob branju, ki je s stališča človeške evolucije relativno mlada dejavnost, aktivirajo deli možganov, ki so sicer namenjeni prepoznavanju obrazov, je branje tesno povezano z empatijo in zaznavanjem čustev in občutkov drugih. Branje poleg tega zmanjša starostno slabšanje kognitivnih sposobnosti, zato predstavlja eno najbolj smiselnih vseživljenjskih dejavnosti.

Komu je projekt namenjen?

K projektu so posebej vabljeni otroci, stari od 4 do 10 let. Z njim lahko popestrite urice v vrtcu, v šolskem okolju lahko z njim obogatite ure slovenščine, glasbe ali likovnega pouka, lahko pa ga izvajate tudi v podaljšanem bivanju ali v okviru obšolskih oziroma izvenšolskih dejavnosti.

Kaj bomo brali?

V Ustvarjalniku 1, namenjenem predšolskim otrokom in učencem 1. in 2. razreda, bomo spoznavali imenitne zgodbe Silvije Šesto (Hrvaška), Evi Gerokosta (Grčija), Vaneta Kosturanova (Severna Makedonija), Anne Onichimowske (Poljska), Andreje Peklar (Slovenija) in Urmasa Reinmaaja (Estonija).

V Ustvarjalniku 2, namenjenem učencem od 3. do 5. razreda, bomo brali odlična dela Cvetke Bevc (Slovenija), Jane Bauer (Slovenija), Triinu Laan (Estonija), Antija Saara (Estonija), Roberte Balestrucci Fancellu (Italija) in Nade Horvat (Hrvaška).