Obiskala sta nas Galina Miklínová in Kęstutis Kasparavičius

April je bil za nas prav poseben mesec! Obiskala sta nas dva izvrstna ilustratorja; Galina Miklínová in Kęstutis Kasparavičius!

Slovenije Galina Miklínová ni obiskala prvič, že pred leti sta skupaj s Pavlom Šrutom obiskala Piran, tokrat pa smo imeli srečo, da smo s to izjemno ustvarjalko obiskali učence dveh osnovnih šol; OŠ Vransko-Tabor in PŠ Krtina. Na ustvarjalnih delavnicah so pod spretnimi prstki začeli nastajati pravi mali lihožerci! In če se še vedno sprašujete, kam skrivnostno izginjajo posamezne nogavice, je odgovor na dlani – lihožerci.

Njeno delo in knjige smo predstavili tudi v ljubljanski knjigarni Konzorcij – za simultani prevod je tudi tokrat poskrbel prevajalec Peter Kuhar, ki je v slovenščino spretno prevedel celotno trilogijo. Delavnica na slovenskih dnevih knjige v Mariboru, v Vetrinjskem dvorcu, pa je bila pika na i in sijajen zaključek tega obiska.

galina2  Galina1

Kęstutis Kasparavičius je do danes s svojimi deli obredel ves svet, otroke pa vsepovsod navdušuje z ustvarjalnimi delavnicami, na katerih z njim ustvarjajo enega od likov iz njegovih knjig. V Ljubljani je lansko pomlad z osnovnošolci s štirih slovenskih osnovnih šol v atriju ljubljanske Mestne hiše ustvaril rekordno žirafo velikanko, ki je v višino merila kar 11 metrov.

Ob njegove tokratnem obisku novega rekorda ni bilo, zvrstilo pa se je devet obiskov vrtcev in osnovnih šol, na katerih je otroke navduševal za ustvarjanje in buril njihovo domišljijo.

Posebno doživetje so vsakič obiski podružničnih šol, po drugi strani pa poseben izziv predstavlja ustvarjanje z velikimi skupinami – dvakrat smo vzporedno izvedli tudi kviz NMK in se navduševali nad tem, kako natančni bralci so otroci! Navdušila jih je Kasparavičiusova Izginula slika, v slovenščino pa so prevedene še Podvodna zgodba, Trapaste zgodbe in Mala zima.

20170414_125310 DSC_1884

Pogovoru z vsestranskim ustvarjalcem lahko prisluhnete v oddaji Evropa osebno:

http://val202.rtvslo.si/2017/04/evropa-osebno-67/