Literarno-likovni natečaj Naša mala knjižnica

Natečaj je razdeljen na pet stopenj, za vsako je predvidena ena dobra knjiga. Udeleženci natečaja jo preberejo in napišejo domišljijsko-ustvarjalni spis (ne obnovo), ki se navezuje na vsebino knjige. Najmlajši se preizkusijo v risarskih sposobnostih. Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših. Nagrajene spise bodo učenci lahko javno prebrali, prejeli bodo knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Rok za oddajo prispevkov: 6. april 2017

Invalid Displayed Gallery

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Andreja Peklar: Ferdo, veliki ptič

Ferdo je velikanski ptič. Prevelik za okolje, v katerem živi. Toda Ferdo svoje drugačnosti sploh ne opazi, še več, s pridom jo uporabi, da z njo pomaga manjšim od sebe. Ometa dimnike, nadomešča žerjave, trdo dela, in ko postane žejen, popije jezero … Toda ko ljudje ostanejo brez vode, vsi kaj hitro pozabijo na dobra dela nenavadne črne ptice in Ferdo postane prav tisto, na kar dotlej še nikoli ni pomislil – drugačen, izobčen in osamljen.

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Zabava za Ferda

 

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Aino Havukainen in Sami Toivonen: Tine in Bine Nenavadne iznajdbe skozi zgodovino

Tine in Bine sta prepričana, da bi lahko njuni možgančki skozi zgodovino veliko prispevali k izumljanju najrazličnejših naprav. Le kako so nekdaj preživeli brez igriščne krogle ali egipčanskega avtomatskega prebujevalnika? Poleg drznih in izvirnih iznajdb, kot sta na primer lastnosobna enota in komplet rekreativnih motorjev za vsak dom, so v knjigi predstavljeni tudi pravi izumi iz različnih zgodovinskih obdobij.

NASLOV SPISA: Tine in Bine sta bila očarana nad mojim novim izumom …

 

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Bono Bidari: Jaz, Elvis Riboldi

Spoznajte Elvisa, navihanega in radoživega fanta, za katerega se izkaže, da je hiperaktiven. Okolica ga zdaj bolje razume in mu pomaga (no, nekaterim se še vedno zdi preprosto nevzgojen in nemogoč).

NASLOV SPISA: Pristala sva v rešilnem čolnu. Jaz in fant po imenu Elvis Riboldi.

 

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Philip Ardagh: Grozljiva dejanja

Edi s starši živi pri norem prastricu Jožetu in vse bolj nori teti Nori. In nagačenemu hermelinu Matiji. (Ali je vendarle Helena?)Kdaj pa kdaj se mu zazdi, da bi dnevi lahko bili bolj razgibani. Potem pa se na eno mirnih juter zgodi eksplozija, na vrtu pa se znajde mrliška kočija s skrivnostnim zabojem … Ko se Edi kmalu za tem znajde v družbi iluzionista, čudovite mlade dame in kmalu nato še pobeglih zapornikov, se res ne more več pritoževati, da je življenje dolgočasno!

NASLOV SPISA: Noro! Nori stric Jože me je zamenjal za Edija!
V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Pavel Šrut: Lihožerci za vedno

Lihožerci za vedno je tretji del zabavne serije knjig o nenavadnih bitjih, ki se prehranjujejo le z nogavicami. Po tem ko se je Hihitek v prvem delu soočil z mafijskim svetom in v drugem odpotoval v Afriko, ga po vrnitvi domov čaka največja preizkušnja doslej: poiskati mora svoje izginulo dekle Kawo, se spopasti s plemenom divjih lihožercev … in odrasti. K sreči ima ob sebi prijatelje.

NASLOV SPISA: Bilo je že pozno, ko je pozvonilo. Pred vrati je stal Pavel Šrut. Videti je bilo, da potrebuje pomoč …
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mentorje prosimo, da iz vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja ter mentorja in kontaktnimi podatki (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole. Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke ter izbrane spise (v treh izvodih) pošljite na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »Natečaj Slovenski dnevi knjige«.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših (iz vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com do 23. aprila 2016. Nagrajene spise bodo lahko učenci javno prebrali na sejemskem prizorišču, prejeli bodo knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101, e-naslov: sodobnost@guest.arnes.si).

REZULTATI

Veseli smo, da smo tudi letos na Literarno-likovni natečaj NMK prejeli veliko dobrih prispevkov. Tričlanska žirija (Jana Bauer, Katja Klopčič Lavrenčič in Katja Kac) je imela zahtevno delo. Navdušeni smo bili nad izvirnostjo likovnih izdelkov! Zato smo se odločili, da nagradimo celoten razred.

S knjižno nagrado in pogovorom z ilustratorko Galino Miklinovo bomo nagradili prispevke:

I. stopnja: nagrajen razred najbolj izvirnega likovnega izdelka Zabava za Ferda na temo knjige Ferdo, veliki ptič Andreje Peklar je:
1.B razred OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici.

II. stopnja: najbolj nenavadne spise z naslovom Tine in Bine sta bila očarana nad mojim novim izumom … sta napisala:
1. Miha Čolnik, OŠ Draga Kobala Maribor, 2. razred, in
2. Nika Goršič, OŠ Grm, 3. razred.

III. stopnja: najboljša spisa z naslovom Pristala sva na rešilnem čolnu. Jaz in fant po imenu Elvis Riboldi na temo knjige Jaz, Elvis Riboldi, Bona Bidarija sta napisala:
1. Vasja Leo Zornada, OŠ Livade Izola, 4. razred, ter
2. Lara Stoilov Spasova, OŠ Matije Čopa Kranj, 5. razred.

IV. stopnja: pod najboljša spisa Noro! Nori stric Jože me je zamenjal za Edija, na temo knjige Grozljiva dejanja Philipa Ardagha sta se podpisali:
1. Jona Novak, OŠ Ribnica na Pohorju, 6. razred, ter
2. Maja Dobaj, OŠ Ribnica na Pohorju, 6. razred.

V. stopnja: najbolj izvirno pomoč je Pavlu Šrutu (Bilo je že pozno, ko je pozvonilo. Pred vrati je stal Pavel Šrut. Videti je bilo, da potrebuje pomoč) ponudila:
1. Nika Kvartuh, OŠ Artiče, 9. razred.

Prav vsi sodelujoči učenci in mentorji si zaslužite iskreno pohvalo za trud in ustvarjalnost!