Literarno-likovni natečaj Slovenske dnevi knjige

Vabimo vas k sodelovanju v literarno-likovnem natečaju. Natečaj je razdeljen na pet stopenj, za vsako je predvidena ena super knjiga. Preberite jo in napišite domišljijsko-ustvarjalni spis (ne obnovo), ki se navezuje na vsebino knjige. Otroci iz prve stopnje nam pošljite likovne izdelke.

Rok za oddajo prispevkov: 11. april 2016    

NASLOVNICA - MEG IN DINOZAVRI       NASLOVNICA - LUKEC IN LUCKA

Trapasta zgodbe   GROZNI KONEC - NASLOVNICA      Pismo angleski kraljici COVER izrez

I. stopnja: vrtec, 1. razred

Knjiga: Helen Nicoll: Meg in dinozavri. Ilustracije: Jan Pieńkowski. Prevedla Jana Bauer.

Čarovnica Meg si zaželi slastne večerje in izreče čarovni urok. Iz kotla se prikotalijo tri ogromna jajca. Toda nemogoče jih je razbiti! Meg, njen maček Mog in Sova se poberejo v posteljo brez večerje. Prava pustolovščina pa jih čaka naslednji dan, ko se iz jajc izležejo tri velike mrcine …

Še zlasti mlajše otroke bodo očarale igrive besede in likovna podoba slikanice z močnimi barvnimi kontrasti.

Naslov likovnega izdelka: Meg pričara najbolj nenavadnega dinozavra.

 

II. stopnja: 2., 3. razred

Knjiga: Annie M. G. Schmidt: Lukec in Lučka. Ilustracije: Fiep Westendorp.

Prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Lukec in Lučka sta soseda. In prijatelja. Najboljša prijatelja. In če imaš takšno družbo, so tudi običajni dogodki vznemirljivi, pa naj gre za lupljenje jabolk, obisk strica, srečanje z nenavadno velikim psom ali ogled dojenčice. Zaradi njune neizmerne radovednosti in iznajdljivosti je vsak dan pustolovščina!

Lukec in Lučka sta najbolj priljubljena nizozemska otroška literarna junaka. Annie M. G. Schmidt je prejemnica nagrade H. C. Andersena (1988).

Naslov spisa: Dobili smo nova sošolca, Lukca in Lučko.

 

III. stopnja: 4., 5. razred

Knjiga: Kęstutis Kasparavičius: Trapaste zgodbe. Prevedel Klemen Pisk

Trapaste zgodbe pripovedujejo o tem, kaj se zgodi, če vsakdanje stvari oživijo. Med jedilnim priborom se zna razvneti prepir in v skledi s sadjem ni dosti boljše. Kadar pa se v zagati znajdejo medvedki, racaki, kravice in strašila, jih lahko reši le avtorjeva domiselnost. In prav te Kęstutisu Kasparavičiusu nikoli ne.

Za Trapaste zgodbe je Kęstutis Kasparavičius leta 2005 v Litvi prejel nagrado za najboljšo otroško knjigo.

Naslov spisa: Radirkin fantastični podvig.

 

IV. stopnja: 6., 7. razred

Knjiga: Philip Ardagh: Grozni konec. Ilustracije: David Roberts. Prevedla Sandra Baumgartner – Naylor.

Ko ima Edi Dikens enajst let, njegovi starši zbolijo za grozno boleznijo, zaradi katere porumenijo, postanejo pomečkani po robovih in začnejo zaudarjati po starih termoforjih. Edija za njegovo lastno dobro in na njegovo veliko smolo pošljejo od hiše – živel bo pri norem stricu Jožetu in še bolj nori teti Nori, v njunem domu, Groznem koncu. Ko se že na poti začnejo vrstiti srečanja z vse bolj čudaškimi ljudmi, prateta in prastric pa delujeta vse bolj noro, Edija zaskrbi, ali se ta pustolovščina sploh lahko dobro konča.

Philip Ardagh bo navdušil vse ljubitelje nonsensa!

Naslov spisa: Z Edijem sva odprla frizerski salon za piratske morske deklice.

 

V. stopnja: 8., 9. razred

Knjiga: Vicenç Pagès Jordà: Pismo angleški kraljici. Prevedla Veronika Rot.

Joan Ferrer izdela tako mogočen meč, da si ga poželi sam hudič. Joan sklene dogovor s hudičem: meč mu preda v zameno za nesmrtnost in neusahljivo bogastvo. Kaj kmalu ugotovi, da je biti nesmrten vse kaj drugega kot privilegij. Še posebno, ko se zave, da življenje teče mimo njega, ne da bi mu ga bilo dano

v polnosti užiti. Z možnostjo smrti je Joan Ferrer izgubil tudi možnost ljubezni, kajti le kakšno iluzijo lahko predstavlja obljuba večne ljubezni, če je eden od zaljubljencev nesmrten?

Živahen pregled zadnjih tisoč let človeške zgodovine.

Naslov spisa: Odgovor angleške kraljice.

—————————————————————————————————————————– 

Mentorje prosimo, da iz vsake stopnje izberejo največ dva spisa (na njih naj bodo navedeni ime in priimek avtorja ter mentorja in kontaktnimi podatki (e-naslov in mobilna telefonska številka), razred, naziv in naslov šole. Število likovnih izdelkov ni omejeno.

Likovne izdelke ter izbrane spise (v treh izvodih) pošljite na naslov: KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana – Črnuče, z oznako »Natečaj Slovenski dnevi knjige«.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 11 najboljših (iz prve stopnje tri, iz vsake naslednje stopnje pa po dva). Imena nagrajencev in nagrajeni spisi bodo objavljeni na spletni strani www.sodobnost.com do 18. aprila 2016. Nagrajene spise bodo lahko učenci javno prebrali na sejemskem prizorišču, prejeli bodo knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

Za podrobnejše informacije o natečaju in knjigah se lahko obrnete na Katjo Kac (01/4372-101, e-naslov: sodobnost@guest.arnes.si).