Literarno-likovni natečaj NMK – jesen 2015

KUD Sodobnost International razpisuje natečaj, namenjen otrokom med 4. in 15. letom. Natečaj je razdeljen na pet stopenj, za vsako je predvidena ena dobra knjiga. Udeleženci natečaja jo preberejo in napišejo domišljijsko-ustvarjalni spis (ne obnove), ki se navezuje na vsebino knjige. Najmlajši se preizkusijo v risarskih sposobnostih.

Mentorje prosimo, da iz vsake stopnje izberejo tri prispevke. Opremijo naj jih z imenom in priimkom avtorja, razredom, nazivom in naslovom šole ter svojim imenom in kontaktno številko ter jih do 11. novembra 2015 pošljejo na naslov KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b/12, 1231 Ljubljana-Črnuče z oznako »Natečaj NMK – jesen 2015«.

Spise in likovne izdelke bo ocenila tričlanska komisija, ki bo izbrala 10 najboljših (iz vsake stopnje po dva). Imena nagrajencev bodo objavljena na naši spletni strani do 20. novembra 2015. Nagrajene spise bodo učenci lahko javno prebrali, prejeli bodo knjižne nagrade in poklepetali z enim od avtorjev.

 

I. stopnja: predšolski in 1. razred

Knjiga: Annie M. G. Schmidt: Lukec in Lučka

Lukec in Lučka sta soseda. In prijatelja. Najboljša prijatelja. In če imaš takšno družbo, so tudi običajni dogodki vznemirljivi, pa naj gre za lupljenje jabolk, obisk strica, srečanje z nenavadno velikim psom ali ogled dojenčice. Zaradi njune neizmerne radovednosti in iznajdljivosti je vsak dan pustolovščina.

NASLOV LIKOVNEGA IZDELKA: Frizer je meni in Lukcu naredil najbolj nenavadno pričesko

 

II. stopnja: 2. in 3. razred

Knjiga: Jean de Brunhoff: Babarjevo potovanje

Francoski pisatelj in ilustrator Jean de Brunhoff je avtor pogumnega Babarja. Dogodivščine tega prikupnega slončka so znane po vsem svetu in so doživele že več ponatisov, kar dokazuje, da gre za knjižni zaklad za otroke vseh generacij in vseh starosti. Babarjevo potovanje nadaljuje zgodbo o slonjem kralju. Ko se ta s svojo kraljico Celestino z balonom odpravi na poročno potovanje, romantični izlet nenadoma prekine nevihta. Babar in Celestina morata pokazati ves svoj pogum in vso svojo iznajdljivost …

NASLOV SPISA: Moja najbolj drzna cirkuška točka v družbi Babarja in Celestine

 

III. stopnja: 4. in 5. razred

Knjiga: Nora Surojegin in Pirkko-Liisa Surojegin: Untu in skrivnost polarne zime

Untu Vili na obali najde nagrbančeno razglednico, na kateri piše: »Svetel božič!« Kaj bi lahko bil božič? Ali je mogoče, da razsvetli tudi najtemnejše obdobje zime?

Možiček Untu se odpravi iskat svetlobo sredi zime daleč na sever. Na dolgem potovanju bi gotovo izčrpan omagal, če mu ne bi na pomoč priskočile številne gozdne živali in druga bitja. Ko se jesen prevesi v zimo, poskuša zlobni Železni črv popotnika na vsak način ustaviti. Bo Untu dosegel laponsko hribovje? Bo spoznal skrivnost božiča?

NASLOV SPISA: Untu se nam pridruži na božičnem slavju

 

IV. stopnja: 6. in 7. razred

Knjiga: Andrus Kivirähk: Sara, Simon in skrivnosti

Sara in Simon sta bratec in sestrica. Z mamo in očetom živita v stolpnici, vendar njihovo življenje še zdaleč ni tako navadno, kot se zdi na prvi pogled. Člani družine se namreč redno zatekajo vsak v svoj skrivnostni domišljijski svet. Sara obiskuje balerine z oblaka, Simon je dobri čarovnik. Mama se tu in tam na krajši oddih odpravi v veličasten grad, kjer z njo ravnajo kot s kraljico, oče pa postane nepremagljiv športnik. Simon kmalu odkrije, da ima tudi hišnik svojo skrivnost … A tu je še srh vzbujajoči gospod Ovca, zlovoljni pisatelj, ki se nenehno pritožuje. Le zakaj?

NASLOV SPISA: Na obisku v hišnikovi omari za metle

 

V. stopnja: 8. in 9. razred

Knjiga: Pavel Šrut: Lihožerci se vračajo

Lihožerci se vračajo je drugi del zabavne serije knjig o teh nenavadnih bitjih, ki se prehranjujejo le z nogavicami. Za prvi del serije z naslovom Lihožerci je Pavel Šrut, češki pisatelj in dramatik, prejel eno najprestižnejših priznanj, nagrado Magnesia Litera (2009), delo pa je bilo na Češkem razglašeno za mladinsko knjigo desetletja. Da so ta našim očem nevidna bitja postala vidna, je zaslužna priznana ilustratorka in režiserka Galina Mikĺinová.

NASLOV SPISA: Ujeli so me lihožerski koščenjaki