Dodatna gradiva

PET NENAVADNIH ZGODB O IZGINULIH SLIKAH

Slike največjih svetovnih mojstrov dosegajo visoke cene, ki segajo vse do pol milijarde evrov, zato so velikokrat tarča prebrisanih tatov, prav takšnih, kot je bila mačka Barbuša.

Pablo Picasso: Golob z grahom

Okoliščine kraj več milijonov vrednih slik so zavite v tančico skrivnosti. Nič drugače ni bilo s krajo slike Golob z grahom enega najbolj znanih slikarjev, Pabla Picassa. Kmalu po tem, ko so ugotovili, da je slika izginila iz pariškega muzeja, jo je tat vrgel v koš za smeti, ki so ga izpraznili smetarji. Mislite, da so jo uničili? Tega ne vedo niti policaji. Vedo pa, da je tat bogatejši za 20 milijonov, če je bila slika varno prepeljana.

Jan Van Eyck: Sodniki

Zgodbe o izginulih so slikah lahko zelo nenavadne. Slika sodnikov je bila del oltarja v belgijski katedrali. Ponoči so jo tatovi previdno odstranili iz pročelja. Na mesto, kjer je bila pritrjena, so obesili listek s sporočilom, da slika pripada njim. Kje je ta mojstrovina skrita, bo verjetno za vedno ostalo skrivnost.

Edvard Munch: Krik

Tatovi Van Eyckove slike pa niso edini, ki so na mestu zločina pustili sporočilo. Enako so naredili tatovi Munchove mojstrovine z naslovom Krik. Varnostnike je ob prihodu pričakal list papirja s posmehljivim sporočilom: »Hvala za slabo varovanje.« Toda tatovi niso bili najbolj spretni, saj so sliko našli le dva meseca pozneje.

Johannes Vermeer: Koncert

Ali veste, da najdejo samo 5–10 % izginulih slik? Nič čudnega, da še vedno iščejo sliko Koncert, ki jo je naslikal Johannes Vermeer. Najditelju za nagrado ponujajo kar 3,2 milijona, vrednost slike pa je ocenjena na 130 milijonov evrov!

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Vsi vemo, da skrivnostna Mona Lisa Leonarda da Vincija visi v pariškem muzeju Louvre. A pred nekaj več kot sto leti je bila Mona Lisa iz istega muzeja ukradena. Varnostniki so ob pogledu na golo steno predvidevali, da so sliko odnesli na fotografiranje v promocijske namene, in šele nekaj ur pozneje so ugotovili, da je bila slika v resnici ukradena. Kaj mislite, kdo jo je ukradel? Moški, ki je bil zaposlen v muzeju. Ko se je zvečer muzej zapiral, je preprosto odkorakal s sliko, skrito pod suknjičem. Čez dve leti so tatu ujeli, zato lahko eno najslavnejših slikarskih mojstrovin občudujemo še danes.

Če želite prenesti datoteko Wordovo datoteko jo lahko prenesete na spodnji povezavi:

Izginule slike